Boligkøb: Det dyreste hus kan være billigst – hvis du kigger på de rigtige tal

Du kan spare mange penge hver måned på at vælge den rigtig bolig.

Du kan spare mange penge hver måned på at vælge den rigtig bolig.

Går du med boligdrømme? Synes du, det kan være svært at overskue alle de mange tal? Eller koster drømmeboligen bare for meget?

Rigtig mange stirrer sig helt blinde på prisen, når de skal købe et nyt hus eller en lejlighed. Det er ærgerligt, for der er en lang række andre udgifter, der i virkeligheden gør sig gældende, når du skal købe en bolig.

Læs også på MY DAILY SPACE: Vil du gerne være gode venner med banken? Så hold dig fra disse 4 vaner

En undersøgelse fra Danske Banks boligunivers, Sunday, viser, at der faktisk kan være mere end 20.000 kroner at spare om måneden ved at kigge på andet end prisen, når man køber bolig. Det gælder også for boliger, der ligger med få kilometers afstand.

– Man kunne måske forvente, at forskellen ville være mest mærkbar i boliger med højere udbudspris, men vores undersøgelse viser, at der er markant forskel på de månedlige boligudgifter i alle prisklasser. I gennemsnit er der på landsplan 11.000 kroner at spare om måneden ved at investere i en villa med billige boligudgifter, siger Marie Andersson, chef for Sunday.dk.

Læs også på MY DAILY SPACE: Har du styr på reglerne? Tusinder får bøde af at melde flytning for sent

Svært at gennemskue

Mange kommende boligejere går kun efter boliger i den prisklasse, de er blevet kreditgodkendt til af banken, men i virkeligheden er det økonomiske billede langt mere komplekst.

Ifølge Marie Andersson burde de boligsøgende i stedet kigge både på prisen og især på de samlede boligudgifter. Ejerudgifterne dækker typisk over grundskyld, ejendomsværdiskat, renovation og alle de andre ting, der er forbundet med det at være boligejer, mens de løbende boligudgifter dækker over vand, varme, el, forsikringer og så videre.

Kommunen, som boligen ligger i, er også vigtig for udgifterne. Eksempelvis fastsættes grundskylden eller ejendomsskatten, som du betaler for din grund, af den enkelte kommune. Grundskylden kan udgøre mellem 16 og 34 promille (en finere inddeling af procenter) af grundværdien.

Med andre ord er der rigtig god grund til at kigge på kommunens beskatning og grundens størrelse, inden du køber bolig der.

Boligens energimærkning kan også være afgørende, for beregninger fra Realkredit Danmark viser, at forskellen i årlig fjernvarmeudgift til en gennemsnitlig 140 m2 villa med energimærke A2020 er 28.000 kroner lavere end en tilsvarende bolig med energimærke G.

– Alle de faktorer kan være svære for den gennemsnitlige boligejer at gennemskue – og med god grund, siger Marie Andersson.

Læs hele artiklen på MY DAILY SPACE.

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.