10 gode råd til haven i januar

Du kan let få erantis til at formere sig ved at sprede frøene.

Du kan let få erantis til at formere sig ved at sprede frøene.

1. Beskær nyvæksten. Det er ved at være sidste udkald, hvis du skal nå at beskære vinplanter i dit drivhus i år. Heldigvis er det ikke svært.

I grove træk skal planterne beskæres, så to tredjedele af det, hovedgrenene er vokset i løbet af sæsonen (kaldet nyvæksten), skæres af. Sideskuddene beskæres ved den første gode knop.

2. Hjælp vintergækker på vej. Grav små klumper af erantis og vintergækker op, sæt dem i små potter og stil dem under en glasklokke eller i drivhus og driv dem hurtigere frem.

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: Husets kalender – vedligehold hus og have året rundt

3. Klip kviste til podning. Har du planer om at pode dine træer i marts/april, er det nu, du skal afklippe de podekviste, du skal bruge. Pak kvistene ind i en avis og grav dem ned i jorden, hvis denne ikke er frossen. Så kan de nemlig holde sig, indtil de skal bruges. Er jorden frossen, kan kvistene lægges i køleskabet, til jorden igen er tøet op.

4. Beskær evt. frugttræer. Du kan beskære dine æble- og pæretræer nu – især hvis du alligevel skal skære podekviste af. Da æble- og pæretræer kan beskæres hele året, er det ikke strengt nødvendigt. Husk, at kirsebær- og blommetræer skal først beskæres i september eller oktober.

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: 10 gode råd om køb af frø til haven

5. Tjek stueplanter for svamp. Har du overvintrende planter inden døre, skal de tjekkes jævnligt. Angribes de af svampesygdomme, skal de angrebne grene og blade fjernes. Sidst i januar er lyset blevet kraftigere, og planterne skal have lidt mere vand. Skift også gerne jord.

6. Køb frø. I løbet af januar kommer de første frøposer i butikkerne. Hvis du er på jagt efter lidt mere spændende frø, så køb dem, når du ser dem. De kan hurtigt blive udsolgt. De mere almindelige frø kan du godt vente med at købe.

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: Undgå at vinteren dræber dine planter

7. Sæt frø til spiring. Har du frø tilbage fra sidste sæson, kan du tjekke, om de er spiredygtige ved at foretage en “spireprøve”. Læg frøene på fugtigt vat eller i et fugtigt kaffefilter, og placér dem et sted, hvor der er 20-25 grader. Hvis frøene ikke spirer indenfor 1-2 uger (afhængig af hvor lang spiretiden er), kan frøene kasseres.

8. Plant ud i drivhuset. Har du et opvarmet drivhus eller en havestue, kan du allerede fra sidst i januar og først i februar så de første blomsterfrø ud enkeltvis i bakker eller i potter (prikling), når de er i gang med forspiringen. Sørg for, at de spæde planter er placeret frostfrit og lyst.

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS:  Sådan holder du dit drivhus varmt hele året

9. Pot planterne om. Januar vender lyset langsomt tilbage, og overvintrede planter vågner så småt efter vinterdvalen. Inden væksten kommer for godt i gang, er en ompotning og udskiftning af jorden værd at bruge tid på. Er rødderne blevet for store, kan du skære de yderste af. Hvis rødderne og skuddene er blevet for kraftige, så plant om til større potter.

10. Fjern sne fra planter. Falder der sne, kan du med fordel ryste planter og hække fri for sne, de steder det er muligt. Store mængder sne – og især tøsne – kan nemlig ødelægge dine planter og knække selv tykke grene.

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: Beskæring af træer og buske

Når vintergækker spirer frem, ved du, at vinteren er ved at være slut. Foto: Sascha Schmidt-Faxe

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.