Det er slut med fjernvarmetvang

Efter 1. januar 2019 kan kommende husejere selv beslutte, hvilken opvarmningsform de vil have, når der udlægges nye boligområder.

Efter 1. januar 2019 kan kommende husejere selv beslutte, hvilken opvarmningsform de vil have, når der udlægges nye boligområder.

Det er slut med at blive tvunget til at skulle have fjernvarme som opvarmning. Når der udlægges nye boligområder fra 2019 og frem, kan de kommende husejere selv beslutte, hvilken opvarmning de vil have i deres hus.

Det er en realitet, efter regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre har besluttet at ophæve kommunernes mulighed for at tvinge borgere til at tilslutte sig fjernvarme fra 1. januar 2019.

– Jeg står på forbrugernes side, og forbrugerne skal have frihed til frit at vælge opvarmningsform. Jeg er derfor rigtig glad for, at vi nu sætter en stopper for nye forbrugerbindinger i fjernvarmesektoren og dermed sikrer forbrugernes ret til at vælge selv, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: Det koster de forskellige opvarmningsformer

Eksisterende bindinger ophæves ikke

Ændringen omfatter ikke allerede pålagte bindinger. Efter nærmere analyse vil der blive taget politisk stilling til, om også allerede pålagte bindinger skal ophæves, lyder det fra Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

At man ikke ophæver eksisterende bindinger, begrænser ifølge Tue Patursson, fagekspert i Bolius med speciale i byggeteknik og energi, effekten på kortere sigt.

– Hvis du allerede er stavnsbundet til fjernvarme, betyder ændringen ikke det store for dig. Så bliver det først interessant, hvis man fra politisk hold beslutter at ophæve eksisterende bindinger, siger Tue Patursson.

Er du en af de boligejere, der allerede har mulighed for selv at vælge den opvarmningsform, der passer dig bedst, vil det mest oplagte formentlig være et valg mellem fjernvarme, en varmepumpe eller et pillefyr, hvis man har pladsen til det.

– Varmepumpen vil mange steder være fjernvarmens største konkurrent. Gasfyr er på samme prismæssige niveau som fjernvarmen, så hvis fjernvarmenettet ligger lige udenfor døren, vil det mest oplagte være fjernvarme eller en varmepumpe, siger fageksperten.

Fjernvarmepriser svinger enormt
Ifølge Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet svinger den gennemsnitlige pris for opvarmning af et standardhus på 130 kvadratmeter med fjernvarme mellem 5.500 kr. og 24.000 kr.

Har du et frit valg, vil de største besparelser kunne hentes for dem, der betaler for fjernvarme i den dyre ende af skalaen.

– En eventuel besparelse er meget afhængig af den pris, dit fjernvarmeværk kræver. Med en varmepumpe er du afhængig af elprisen, som varierer betydeligt mindre rundt i landet. Derfor vil det være de mindre fjernvarmeværker, der leverer et dyrt produkt, som har mest at frygte ved en ophævelse af stavnsbindingen, siger Tue Patursson.

Før du skifter udskifter fjernvarmen med en varmepumpe, kan det være en god ide at kontakte det lokale fjernvarmeværk for at høre, om der er nye teknologier på vej eller andre muligheder for, at priserne bliver sænket i den nære fremtid.

Forud for vedtagelsen blev lovforslaget sendt i ekstern høring. I et høringsnotat dateret 14. november 2018 giver fjernvarmens brancheorganisation, Dansk Fjernvarme, udtryk for, at ”det vil være en historisk fejl at fjerne forbrugerbindingerne på fjernvarmeområdet”.

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS:: Opvarmning med fjernvarme

Fjernvarmebranche kritiserer ændring
Brancheorganisationen mener, at konkurrencen forringes med lovændringen, da man næppe vil se udlægning af nye fjernvarmeområder.

Det kan ifølge Bolius’ fagekspert hænge sammen med, at for små fjernvarmeværker er omkostningstungt at nå ud til små bebyggelser.

Dansk Fjernvarme giver under høringen udtryk for, at projektbekendtgørelsens bestemmelser sætter begrænsninger for fjernvarmeselskabernes muligheder for at udvide forsyningen.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) deler ikke fjernvarmebranchens bekymringer i forhold til konkurrencedygtighed.

– I dag er over halvdelen af alle matrikler i danske fjernvarmeområder udlagt uden forbrugerbindinger. Her har forbrugerne aktivt tilvalgt fjernvarmen, fordi det er det bedste alternativ for dem. Fjernvarmesektoren kan med andre ord sagtens tiltrække nye kunder uden at tvinge dem ind i folden, siger energi-, forsynings- og klimaministeren.

Det har tidligere skabt virak, når kommunerne har taget de såkaldte tilslutning- og forblivelsespligter i brug, når fjernvarmenettet er blevet udbygget.

Senest da byrådet i Struer besluttede at fjerne 3.600 fjernvarmeforbrugeres mulighed for at skifte varmeform, og da byrådet i Horsens tvang 2.100 forbrugere over på fjernvarme.

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: Hvilken varme kan du få i din bolig?

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.