Sådan fjerner du påskens pletter

En påskefrokost uden pletter på enten tøj eller dug? Det er svært. Men fortvivl ikke, for pletterne fjernes nemt igen.

En påskefrokost uden pletter på enten tøj eller dug? Det er svært. Men fortvivl ikke, for pletterne fjernes nemt igen.

Når påskefejringen er på sit højeste, risikerer man at komme galt afsted og plette på tøjet. Faktisk er det i den gule højtid, at nogle af de mest genstridige pletter havner på festkjolen eller dugen. En af de mest besværlige pletter er nemlig fra æggeblomme.

»Æggeblommer er rigtig svære at fjerne, fordi de har en naturlig gul farve og samtidig indeholder både protein og fedt. Det, der tit går galt, er, at man prøver at skylle pletten med varmt vand. Når der kommer varmt vand på æggepletten, vil ægget koagulere og blive til en slags røræg, og på den måde sætter pletten sig endnu mere fast i tøjets fibre,« forklarer Leigh Murphy, der er ScienceManager for husholdning hos Novozymes.

10 tips til at blive en haj til vinduespudsning

Husk at forbehandle
Det er dog vigtigt, at man forbehandler pletten på den rigtige måde, før tøj eller dug ryger i vaskemaskinen. Ellers kan den være svær at fjerne igen, understreger han:

»Man skal bruge koldt vand på æggepletten og skrubbe forsigtigt med en neglebørste. Æggehvide er nemmere at fjerne, da hviden kun består af protein og ikke af fedt og gul farve.«

Uanset hvilken plet man har fået på tøjet, er forbehandling inden maskinvask en god idé.

10 tips til din rengøring med citron

Fjern påskens pletter
Karrysild
Karry indeholder det gule farvestof gurkemeje, der er fedtopløseligt. Derfor skal man kun rense med lidt varmt vand. Karry er en kendt plet i et land som Indien, hvor et husråd siger: Hæng vasketøjet ud i solen, og så vil karrypletten forsvinde naturligt.
Chokolade
Brug en blød svamp, og gør pletten våd med lidt vand og opvaskemiddel. Læg tøjet i en lufttæt pose, og lad sæben trække på pletten i fire til seks timer.
Påskeliljer, blomsterstøv
Det gule støv fra påskeliljer eller anden blomsterstøv sætter sig yderligere fast, hvis man gnider på det eller gør det vådt. Det bedste er at ryste det meste støv af og derefter fjerne resten af støvet med tape.
Kilde: Leigh Murphy

Artiklen blev bragt første gang d. 26/3 2016.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.