Der sælges flere landejendomme: “Danskerne flytter længere væk end tidligere”

Landejendommene kan være rendyrket idyl – og måske er det netop grunden til, at antallet af solgte landejendomme de senere år har været markant højere end for ti år siden.

Sidste år blev der således handlet 1.776 af den ofte store boligtype, det er 669 handler mere end i 2009. Ser man på de seneste tre år samlet, er der solgt 5.360 landejendomme rundt om i landet – mod blot 3.606 i perioden fra 2007 til 2009. Det viser nye tal fra Boliga.

– Danskerne flytter i stigende grad ud af de større byer og længere væk, end de tidligere har gjort. Ønsket om lys og luft har derved også kommet landejendommene til gode, hvilket har medvirket til en stigende tendens i salget af landejendomme, siger økonom Anders Christian Overvad fra Arbejdernes Landsbank.

Heste, hektar og høje priser: Her er Danmarks dyreste landejendomme

Priserne hænger fortsat
Selvom der sælges flere landejendomme end tidligere, og priserne også er opadgående, har de endnu ikke helt nået det niveau, vi så i 2007.

Den gang blev en gennemsnitlig kvadratmeter landejendom solgt for 13.644 kroner, mens prisniveauet nåede sit lavpunkt i 2013, hvor en tilsvarende kvadratmeter gik for 10.604 kroner.

Siden da har priserne dog været stigende – og sidste år betalte de landhungrene danskere, der satte penge i en ejendom, i gennemsnit 12.083 kroner pr. kvadratmeter.

– Markedet for landejendomme følger udviklingen på det generelle boligmarked, men i modsætning til markedet for enfamiliehuse har priserne på landejendomme endnu ikke nået 2007-niveauet. Siden 2013 er priserne dog steget mere for enfamiliehuse end landejendomme, og det skyldes blandt andet, at ejerskabet af en landejendom ofte medfører flere omkostninger end køb af parcelhus, siger Anders Christian Overvad til Boliga.

– Da landejendomme generelt er større og har mere jord tilknyttet, er der også større vedligeholdelsesudgifter, og det er alt sammen ekstra udgifter for en potentiel køber. Dertil kommer, at landejendomme ligger lidt længere væk fra byerne, og her er priserne ikke steget i samme grad.

Landets dyreste landejendomme
Kommuner som Gribskov, Frederikssund, Aarhus, Ringsted og Skanderborg er de steder i landet, hvor landejendomskøberne har betalt mest for deres nye kvadratmeter.

23.324 kroner er således den gennemsnitlige kvadratmeterpris på en landejendom solgt i Gribskov sidste år, mens kvadratmeterpriserne for de øvrige fire byers vedkommende lyder på 17-20.000 kroner.

Se hvad landejendomme i dit område koster her.

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.