10 gode råd: Dét skal du gøre i haven i juli

Bladlus angriber dine planter

Bladlus angriber dine planter

  1. Beskær træer og buske

Fjern grene, der generer ved fx at hænge for lavt eller hænger ind over græsplænen, på buske og træer. Om sommeren er træer og buske i god vækst, og deres sår heler derfor hurtigere, hvis du saver eller klipper en gren af med beskærersaksen.

Mærk på grenen inde ved punktet, hvor den udgår fra, og føl, hvor grenkraven (der, hvor stamme og gren mødes, og hvor der i barken opstår en lille forhøjning) sidder. Skær grenen af lige uden for grenkraven, altså ikke helt ind til stammen.

Sav eller klip aldrig en gren midt på, men læg snittet inde ved stammen eller grenvinklen (der, hvor en ny sidegren eller kvist udgår fra hovedgrenen eller stammen).

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: Beskæring af træer og buske

  1. Lav dine egne stiklinger

Sommeren er den bedste tid på året til at lave dine egne stiklinger. Alt du behøver er en moderplante af fx lavendler, fuchsia, pelargonie, eller andre planter, hvorfra du nemt kan lave stiklinger af deres bløde urteagtige stængler.

Træk det nederste bladsæt af, fjern evt. blomster og knopper, og stik skuddet i en potte fyldt med så- og priklemuld. Vand og sæt potten i en mælkehvid affaldspose og luk den let til. Fjern posen, når der efter ca. 2 uger er rødder på stiklingerne. Ved lavendler må stiklingerne gerne være mere træagtige, så slår de bedst rod.

LÆS OGSÅ: Sådan formerer du roser

  1. Fjern bladlus

Bladlus angriber dine planter i specielt juni og juli, hvor de æder blade og knopper af planterne. Bladlus kan gøre planterne deforme eller give dårlig vækst, svamp og virussygdomme.

Bladlus angriber især tørstige planter, så du kan forebygge angreb ved at vande i tørre perioder. Du kan bekæmpe dem på flere måder:

Skyl dem af planten med en kraftig, varm vandstråle. Gør det under bruseren, hvis planterne er i krukker og ikke er for tunge. Sprøjt ikke for hårdt på stilken, da det kan ødelægge planten.

Brug godkendt insektsæbe eller sprøjtemiddel – dog ikke i fuld sol, da det kan skade planten. Skyl med vand efter nogle minutter. Find godkendte midler i  Miljøstyrelsens Bekæmpelsesmiddeldatabase– skriv “Bladlus” under “Produktnavn” og søg – eller spørg på planteskolen.

Giv gode betingelse for de dyr, der lever af bladlus: mariehøns, svirrefluer, snyltehvepse, guldøjer, tæger og galmyg. Køb dem evt., da det er svært selv at at få mange nok.

Sådan bekæmper du bladlus:

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: Sådan slipper du af med bladlus i haven

  1. Sørg for god luft i drivhuset

Sørg altid for god udluftning i drivhuset. For høje temperaturer giver misvækst og sygdomme hos fx tomat- og agurkeplanter. Åbn vinduerne, når du tager på ferie, drivhuset kan klare sig i 1-2 uger uden pasning på denne måde.

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: Sådan gør du haven sommerferieklar

  1. Hold øje med kartoffelplanterne

Ser kartoffelplanterne meget visne ud, kan det være et tegn på kartoffelskimmel. Fjern alt det overjordiske af planten og brænd det. Kartoflerne nede i jorden tager ikke skade, hvis bladene fjernes. De vokser dog heller ikke mere uden top.

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: Kartofler: Sådan dyrker du dem

  1. Sæt krukker ind i skyggen

Placér i ferieperioden krukker og potter i skyggen eller på et sted med mindre sol, dermed bliver vandforbruget mindre. Plant planter fra krukker, som du er særlig sart over for, ud i havejorden på et skyggefuldt sted, og gennemvæd jorden, så kan de fleste planter og blomster holde i op til 8 dage uden vanding. Alliér dig med en nabo, hvis du skal væk i længere tid.

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: 10 nemme planter at dyrke i krukker

  1. Bind klatrende planter op

Alle havens klatrende planter som blåregn, klematis og klatreroser vokser voldsomt om sommeren. Bind dem derfor løbende op, og før væksten i de retninger, du ønsker. Få fx blåregnen til at kravle langs et udhæng ved terrassen, eller klematissen til at kravle rundt på raftehegnet.

Bind de lange sommerskud, der hænger ud til siderne, ind til opbindingsstativet. Gør det løbende, mens skuddene er bløde, for så er det nemmere at få dem ind til siden. Brug altid blødt opbindingsmateriale som sejlgarn eller bomuldssnor – hvis du bruger metaltråd, kan det gnave ind i grenene og skade væksten.

Tjek og fjern stikkende grene på klatreroser, der hænger i vejen.

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: Kan klatreplanter skade facaden?

  1. Lad vennerne høste, når du er på ferie

Har du en køkkenhave, men rejser væk på ferie, så alliér dig med nogle venner eller familiemedlemmer, der mod at få smagsprøver høster og ordner moderat i din køkkenhave. Få dem til at høste, lægge på køl og evt. spise de frugter og grøntsager, der bliver klar, mens du er væk.

LÆS OGSÅ: Køkkenhaven måned for måned

  1. Efterså grøntsager i køkkenhaven

Efter høst af nogle af afgrøderne i køkkenhaven, er der plads til nye køkkenurter. Drys evt. 1 cm kompost ud og vend det rundt i de øverste 1 cm køkkenhavejord. Prikl evt. porrer ud eller så nye hold af spinat, salat og radiser.

Efterså helst på kølige dage, hvor frøene bedst spirer. Undgå at prikle og så grøntsager på kraftige, varme sommerdage.

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: 10 nemme afgrøder til køkkenhaven

  1. Slå plænen 2 gange efter ferien

Når du kommer hjem efter flere ugers ferie, er græsset normalt blevet højt. Slå plænen første gang med en klippehøjde på ca. 5 cm.

Slå dernæst græsplænen på tværs af første klipning til en klippehøjde på ca. 2-2,5 cm, da højt græs kan være vanskeligt at klippe pænt i én klipning.

En rotorklipper er bedst til langt græs, men en almindelig græsslåmaskine kan også bruges.

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: Dét skal du gøre i haven efter sommerferien

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.