Hvor meget må din nabo støje i haven?

Du eller din nabo kan gå i gang med hækkeklipperen, når I vil, men det er en god idé at spørge naboen, om tidspunktet generer.

Du eller din nabo kan gå i gang med hækkeklipperen, når I vil, men det er en god idé at spørge naboen, om tidspunktet generer.

Hvis din nabo putter grene i kompostkværnen kl. 5 om morgenen, eller saver brænde over med motorsaven midt om natten, kan du ikke gøre andet end at bede ham stoppe.

Generelt er der ikke andre regler end dem, politiet udstikker. Og her findes der ingen præcise regler for støj i haven. Der findes altså ingen fastsatte decibelgrænser for, hvor meget du må støje.

For høj musik i haven er forbudt
Det kan dog straffes med bøde at spille musik, der er til væsentlig ulempe for de omkringboende, står der i Ordensbekendtgørelsen. Det betyder, at det er forbudt at spille så høj musik i haven, at det generer naboerne.

Om musik i haven er til gene, afhænger dog af tidspunktet. Det er forskel på at spille musik kl. 2 om natten og kl. 14 om dagen.

Start altid med at komme med en venlig henstilling til din nabo om at skrue ned for musikken, før du kontakter politiet. Det vil altid være bedre for naboskabet, hvis du kan få ro på denne måde.

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: Nabostridigheder i etageejendomme

Studenterfester får naboer til at klage
Omkring sankthans og alle studenterfesterne er det tidspunkt på året, hvor politiet får flest henvendelser omkring støj i haven. Er vejret godt, er der flere, der klager, end hvis vejret er dårligt.

Hvis du skal holde havefest eller studentergilde, er det en god idé at orientere dine naboer og sørge for at vise hensyn.

Ingen regler for støj fra haveredskaber
Der findes ingen præcise regler for, hvornår og hvor meget du må støje med haveredskaber, selv om kompostkværne, benzindrevne kædesave, buskryddere og rundsave larmer ligeså meget som en lastvogn under kraftig acceleration.

Selv eldrevne kædesave og benzindrevne plæneklippere har et støjniveau som en personbil under kraftig acceleration.

Nogle grundejerforeninger har lavet regler, så du fx ikke må støje inden kl. 8 morgenen, efter kl. 18 om aftenen og kun til kl. 12 om søndagen.

Men i princippet har grundejerforeningerne ikke nogen sanktionsmuligheder. Og politiet har altså kun mulighed for at gribe ind, hvis der er tale om støj fra musikanlæg eller lignende.

Støj ikke tidligt, sent og ved spisetider
Du er dog et skridt i den rigtige retning mod det gode naboskab, hvis du undlader at støje ved spisetider, før kl. 10 i weekenderne og efter spisetid om aftenen.

Derudover er det altid en god idé at have en dialog med naboerne, hvis du skal holde fest eller af en eller anden årsag ikke kan undgå at larme i et upassende tidsrum.

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: Se, hvad din og naboens bolig er værd

LAV MINDRE STØJ MED MOTORISEREDE HAVEREDSKABER

Sørg for at vedligeholde dine motoriserede haveredskaber:

  • God vedligeholdelse giver mindre støj.
  • Giv ikke mere gas end højest nødvendigt, og slip gassen, så snart redskabet er ubelastet.
  • Undgå at overbelaste redskabet.
  • Vælg en afskærmet placering ved stationær brug af fx kompostkværne eller brændesavning.

Kilde: Pjecen Nabostøj i hus og have fra Miljøministeriet

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.