Regeringen vil bevare BoligJobordningen

Den socialdemokratiske regering vil bevare BoligJobordningen, som giver danskerne mulighed for at få skattefradrag for rengøring, børnepasning og havearbejde.

Det skriver den socialdemokratiske skatteminister, Morten Bødskov, i et skriftligt svar til Folketinget.

– Regeringen har ingen planer om at afskaffe BoligJobordningen, som hjælper bl.a. travle familier i hverdagen og samtidig giver incitament til bl.a. energirenovering af private boliger, lyder det fra Morten Bødskov.

Det skriftlige svar er givet til Venstres folketingsmedlem Louise Schack Elholm, der spurgte skatteministeren, om han var enig i, at BoligJobordningen skal fredes.

SE TEMA HOS BOLIUS: Alt om håndværkerfradraget

OM BOLIGJOBORDNINGEN
 • BoligJobordningen, der ofte er blevet omtalt som “håndværkerfradraget”, blev indført i 2011 som en forsøgsordning.
 • Ordningen er siden blevet genforhandlet og justeret og blev fra 2018 gjort permanent.
 • Ordningen giver skattefradrag for hjælp og istandsættelse i hjemmet og er i sin nuværende form opdelt i hhv. håndværkerfradrag og servicefradrag.
 • Målet med håndværkerfradraget er bl.a. at mindske omfanget af sort arbejde og styrke beskæftigelsen i særligt små og mellemstore virksomheder.

Ordningen kan ændres
Selvom den socialdemokratiske regering har planer om at bevare BoligJobordningen, kan den dog stadig blive ændret. Regeringens støttepartier mener nemlig, at ordningen skal enten afskaffes eller ændres.

Enhedslisten ønsker at nedlægge ordningen. SF ønsker at erstatte BoligJobordningen med en energisparefond, der giver tilskud til efterisolering af huse, mens De Radikale gerne vil bruge pengene på det grønne område eller velfærd, fortalte partierne til DR tidligere på sommeren.

Alle tre støttepartier vil tage ordningen med til finanslovsforhandlingerne til efteråret.

LÆS OGSÅ: Hvem kan få håndværkerfradrag?

BoligJobordningen blev permanent i 2018
Den tidligere regering med Venstre, De Konservative og Liberal Alliance, samt støttepartiet Dansk Folkeparti gjorde ordningen permanent fra 2018.

Selvom Socialdemokraterne tidligere har kritiseret håndværkerfradraget, lovede partiet allerede inden valget, at ordningen ikke skal afskaffes.

– Vi står ved vores kritik af den oprindelige BoligJobordning, men ordningen i dag er væsentligt mindre end den ordning, som Løkke oprindeligt ville gennemføre inden valget 2015. Når ordningen er så begrænset i dag, ser vi ikke nogen grund til at afskaffe den, sagde finansordfører for Socialdemokratiet Benny Engelbrecht.

Socialdemokraterne ville dengang gerne ændre ordningen, så den bliver mere grøn, mere service-rettet, mindre skæv og i højere grad til at forhindre sort arbejde.

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: Indberetning af håndværkerfradrag: Sådan gør du

SERVICEYDELSER OMFATTET AF BOLIGJOBORDNINGEN

Vinduespudsning

 • Indvendig
 • Udvendig

Børnepasning

 • Børnepasning i hjemmet eller fritidsboligen
 • Aflevering og afhentning af børn

Almindeligt havearbejde

 • Græsslåning
 • Hækkeklipning
 • Lugning
 • Beskæring af buske og træer
 • Snerydning
 • Fliserensning

Populær ordning
BoligJobordningen – som tidligere var kendt som håndværkerfradraget – har været ændret flere gange undervejs.

I dag kan du få fradrag på 18.300 kr. pr. person pr. år. Det er opdelt sådan, at 12.200 kr. af fradraget kan gå til arbejdsløn til håndværkere, mens 6.100 kr. kan bruges til serviceydelser som børnepasning og havearbejde.

I 2017 benyttede 438.000 danskere sig af BoligJobordningen, og der blev samlet givet et skattefradrag for cirka 2,8 milliarder kroner.

Derudover ønskede kun 9 procent at afskaffe ordningen ifølge en undersøgelse foretaget af YouGov for Videncentret Bolius i 2017. Her svarede 46 pct., at fradraget har fået dem til at gennemføre eller overveje at gennemføre arbejde i boligen, som de ellers ikke ville have gjort.

LÆS OGSÅ HOS BOLIUS: Håndværkerfradraget: Samfundsgavnlig gulerod eller ekstra bonus til de velstillede?

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.