Eksperter slår rotte-alarm: Sådan holder du dem ude

Somrene bliver længere, og vintrene kortere, og det danner gunstige vilkår for de grå og brune gnavere, der som regel lever godt i vores kloakker.

På grund af det lune vejr de foregående år er der mange rotter i kloakkerne netop nu. Og det kan give ubehagelige overraskelser, for hvis vinteren alligevel viser tænder og i perioder byder på hård frost, vil rotterne indtage en del danske matrikler dette efterår og vinter.

– Både rotter og mus har langt bedre vilkår nu, end de havde førhen, og derfor kan de nå at få flere kuld unger, hvilket betyder, at bestanden stiger drastisk. Vi har derfor aldrig haft et større rotteproblem end i 2019, siger Paul Ashton, der er skadedyrsekspert i virksomheden TANACO, der forhandler produkter til skadedyrsbekæmpelse, og fortsætter:

– De kan leve ude længere, men kommer der et par dage med hård frost vil rotterne søge mod vores huse for at få varme og føde. Boligejere bør derfor tage sig nogle forholdsregler for at undgå rotter i hjemmet.

Sådan slipper du for myrer i huset

Paul Ashton bliver bakket op af Peter Weile, der driver skadedyrsvirksomheden Weile – Skadedyrsservice.

– Rotterne kommer vi aldrig af med, fordi de lever i symbiose med os mennesker. Smittefaren for mennesker gør rotter til et meget alvorligt problem, som kun bliver større fremover på grund af oversvømmelser, siger han og fortsætter:

– De milde vintre burde egentlig betyde, at rotterne i højere grad blev i kloakkerne, men der er stadig rekordmange anmeldelser. På landsplan har vi rundet 200.000 rotteanmeldelser, forklarer Peter Weile, der påpeger, at det især er i de store byer, at rotterne søger tæt på menneskene.

Det værste mareridt: Familie havde 200 rotter under gulvet

Hold mus og rotter ude
Det er primært i efteråret og vinteren, at rotter søger mod beboelsesområder efter ly og madrester.

Er man først uheldig at spotte rotter i nærheden af ens matrikel, er der ikke så meget at gøre selv. Alle tegn på rotter er nemlig lovpligtige at anmelde til kommunen, der så står for at bekæmpe plagen for dig.

For at undgå de værste plager er der ifølge Paul Ashton og Peter Weile dog en del forholdsregler, som du selv kan tage for at undgå situationen:

  • Grundig rengøring og desinfektion er essentiel, da skrald og krummer i skuffer og skabe tiltrækker mus og rotter. Det er vigtigt, at skraldespanden bliver tømt ofte, mens skabe og skuffer bliver rengjort for spildte madvarer. Man skal også være opmærksom på de madvarer og den skrald, der er tilgængelig udvendigt. Nedfaldet fuglefoder, frugt og korn tiltrækker mus og rotter i stor stil. De fleste vil gerne hjælpe fuglene med føde vinteren over, men husk kun at fodre lidt ad gangen, så fuglene spiser op uden at spilde det hele på jorden.
  • Fælder kan være en god sikkerhedsforanstaltning. De er fuldt ud lovlige at tage i brug mod de små skadedyr. Fælder er også anvendelige, hvis du har fået mus i huset. Fælder er faktisk en af de få muligheder, du har for bekæmpelse af mus. Der findes dog også elektroniske apparater på markedet, der udsender ultrasoniske lyde, der holder skadedyr på afstand, men som ikke genererer eller er farlige for mennesker.
  • Vær opmærksom på sprækker og revner, hvor både mus og rotter kan trænge ind. Derudover bør man foretage en grundig inspektion af ventilationsristene foran huset samt kloakker, der er en nem tilgang for de uønskede gnavere.

Derfor skal du ikke slå edderkopperne i dit hjem ihjel

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.