Rift om sommerhusene i 2019: Flere blev solgt til overpris

Hvis man skal tale om en vinder på boligmarkedet i 2019, er sommerhusene en helt klar favorit til at lande øverst på podiet. For netop denne boligtype er populært sagt solgt som is på en varm sommerdag.

Allerede i november 2019 var der solgt cirka 1.000 flere sommerhuse end i hele den samlede handel i 2018. Og den stigende efterspørgsel har også sat sit præg på salgspriserne, der er steget med hele 8,1 procent i 2019, og som i december satte rekord for årtiet.

Nye tal fra Boligsiden viser samtidig, at efterspørgslen er så stor, at en stigende andel af køberne er klar til at betale mere for huset, end hvad det reelt har været udbudt til på markedet.

10 tegn på, at du lider af rengøringsvanvid

Her er 2019’s største villahandler

En eftertragtet vare
Således blev fem procent af de handlede sommerhuse i 2019 solgt for et beløb over udbudsprisen. Til sammenligning lå den andel på fire procent i både 2018 og 2017, imens den i de tidligere år tilbage til 2010 har ligget på to og tre procent.

– Det er første gang, at vi ser så stor en andel af sommerhuse solgt til over prisen. Det understreger hvor meget fart, der har været på markedet for sommerhuse i 2019. Der er flere interesserede købere, og derfor er der også flere, der er villige til at betale mere for at sikre, at handlen kommer i hus,” siger Birgit Daetz, der er boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden og tilføjer:

– Samtidig er det også værd at bemærke, at der ikke blot er solgt flere sommerhuse til overpris i 2019. Men det er sket i et marked, hvor der samlet er solgt væsentlig flere sommerhuse end i 2018. Det har dermed krævet endnu flere handler til overpris at nå op på den højere andel.

Her blev husene solgt dyrest og billigst i 2019

Det populære alternativ
Der er flere årsager til den stigende popularitet, mener Birgit Daetz.

– Finansieringen af sommerhuse er meget fordelagtig. Dels har køberne mulighed for at optage en større del af lånet som realkreditlån, og dels har den lave rente bidraget til at skabe en større friværdi hos flere boligejere, som dermed får råd til at købe hus nummer to. Samtidig er sommerhuset blevet et populært og mere klimavenligt alternativ til udenlandsrejser, siger hun og tilføjer:

– Sommerhuset er også en god base for årets familietraditioner. Det er ofte nemmere at samle børn, børnebørn og forældre i et sommerhus frem for i en lejlighed eller i et hus, hvor teenageværelser og stuen skal tages i brug til overnattende gæster. Men ikke mindst er sommerhuset et eftertragtet fristed for mange travle familier, som de både kan bruge i ferier og weekender.

Salgsprisen for sommerhuse nåede i december 2019 op på 16.523 kroner per kvadratmeter. Det er det højeste niveau i årtiet.

Sådan gør du rengøringen nem og sjov

Andel af sommerhuse solgt til over prisen:

ÅrAndel sommerhuse solgt til over prisen
20102%
20112%
20122%
20132%
20142%
20153%
20163%
20174%
20184%
20195%

(Opgørelsen viser andele af solgte sommerhuse i 2019, som er blevet solgt for et beløb, der er højere end udbudsprisen. Kilde: Boligsiden)

Van(d)vittige boliger: Her bliver du skipper i eget hjem

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.