Betænksomme banker går frem

Steen Valgreen-Voigt

svv@sondagsavisen.dk

Mens den ene kommercielle bank efter den anden i øjeblikket må dreje nøglen om, går det helt anderledes godt for den lille håndfuld etiske banker, der findes i Danmark.

Merkur Andelskasse, der har eksisteret siden 1982, melder om rekordtilgang af kunder under krisen og vækst i indlån på 3 procent i 29.

Ifølge Lars Pehrson, administrerende direktør i Merkur, er udviklingen fortsat gennem 21, og han er ikke i tvivl om årsagen.

Trætte af spekulation

»Her under krisen hører folk jo, hvad bankerne har brugt deres penge til i form af risikable forretninger. Derfor er der mange, der leder efter et alternativ,« siger Lars Pehrson.

De etiske banker er karakteriseret ved, at de støtter og yder lån til bekæmpelse af fattigdom og til bæredygtige projekter inden for miljø, landbrug og energi.

Bankerne er typisk organiseret som medlemsejede andelsselskaber, hvor der ikke skal afsættes store millionbeløb til aktionærer og direktørbonusser.

Kunder fra Amagerbanken

Fælleskassen, den mindste af de etiske banker, har allerede fået flere henvendelser i kølvandet på Amagerbankens krak sidste weekend.

»Vi bruger jo ikke penge på reklame, men folk hører gennem bekendte, at her ligger en lille grøn bank, der forsøger at behandle sine kunder godt,« siger Lars Frederiksen, direktør i Fælleskassen.

Vækst på over 3 procent

Andelskassen Oikos kan i regnskabet for første halvdel af 21 melde om en indlånsvækst på 31,5 procent.

»Vi har i øjeblikket en større kundetilgang, end vi har ressourcer til at tage ind. Finanskrisen er den bedste PR, vi kunne drømme om,« siger Gullmai Sørensen, kommunikationsansvarlig i Oikos.

Det synspunkt deles af cand.merc.’erne Maria Færgemann og Karen Ingvertsen, som i forbindelse med deres speciale ved Copenhagen Business School i efteråret har undersøgt, hvad der har fået kunderne til at søge de etiske banker.

Investering skal give mening

»Folk er drevet af en harme over det, der er kommet frem her under krisen. De har set, at pengene er gået til at støtte spekulation i ejendomme og til aktionærer og direktører,« siger Maria Færgemann.

John Norden, bankekspert og partner i Mybanker.dk, ser store fremtidsmuligheder for de etiske banker.

»Så længe, der er sager som Amagerbanken, vil der være behov for at kigge på alternativer. De etiske banker står for de gode, gamle værdier, som alle råber på i øjeblikket,« siger John Norden.


FÆLLESKASSEN

Fælleskassen, der holder til på Frederiksberg, blev skabt i 1985 som en alternativ bank, hvor holdninger og værdier er i hovedsædet. Som kunde kan man lade sine andelskroner fi nansiere projekter inden for miljø.

 

OIKOS

Oikos har kontorer i København og Århus og er et pengeinstitut, som kombinerer bankvirksomhed i Danmark med at låne penge til verdens fattige. Oikos låner så mange penge som muligt ud som mikrolån i Asien, Afrika og Sydamerika.  


 


MERKUR

Merkur er den største af de tre etiske banker og har fi lialer i de fi re største byer i Danmark og en udlånsportefølje på over én milliard kroner. Størstedelen af bankens udlån ydes til projekter inden for miljø og kultur eller til sociale formål.

 


BANK MED HJERTE

Banken er ikke en egentlig etisk bank, men et ‘brand’ for den svenske storbank, Swedbank. Man tilbyder bankprodukter som medlemsfordel til FDB’s medlemmer. ‘Banken’ giver støtte til en række grønne og sociale formål.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.