Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Boliglån fyldt med dyre overraskelser

Foto: Colourbox

Vil du helst miste mulighed for ren afdragsfrihed eller risikere, at dit hus nedvurderes, uden at du kan gøre noget? Kig ikke kun på prisen. For der er store forskelle på, hvilke metoder realkredit institutterne tager i brug, når de skal yde dig et lån til din bolig.

En grum overraskelse kan ramme kunderne i Realkredit Danmark og BRF. Her opererer man nemlig med skrivebordsvurderinger af din ejendom, hvor du kan risikere at få den nedvurderet, uden at der overhovedet har været en vurderingsmand på besøg.

Det kan have voldsomme konsekvenser for prisen på dit lån. For hvis huset sættes til en lavere værdi, stiger din belåningsgrad og dermed også din bidragssats. Vurderingerne er alene baseret på prisudvikling i området og kendte tal om din bolig.

Så selvom du netop har brugt en formue på gennemrenovering af huset, kan BRF og Realkredit Danmark uden varsel beslutte, at dit hus er blevet mindre værd.

»Det er især dem, der ikke går op i realkreditlån og den slags, der bliver ramt af disse skrivebordsvurderinger. For de opdager ganske enkelt ikke, at de bliver vurderet ned. Og jo mere du skylder, desto værre bliver det; skrivebordsvurderingerne rammer værst for fl ekslånere med afdragsfrihed, der er hårdt spændt for økonomisk,« siger Søren Ejlertsen fra det uafhængige realkreditrådgivningsinstitut RealRåd.

En anden fælde er Nykredit/ Totalkredits tolagsbelåning. Her kan du ikke længere få ren afdragsfrihed for den øverste del af lånet, der samtidig også er noget dyrere i pris.

»Hvis du har et stort fastrentelån, er tolagsbelåning heller ikke særlig godt. For her mister du samtidig en del af muligheden for at score en gevinst ved at konvertere,« siger Søren Ejlertsen.

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes