Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Sådan undgår du indbrud i hjemmet

Det behøver ikke koste en formue at sikre hjemmet mod indbrud. Nogle få forholdsregler kan få tyven til at gå uden om dit hus. Foto: Kristian Brasen

I sommeren 2013 blev der begået 105 indbrud om dagen i private hjem, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er især i de uger, hvor rigtig mange danskere er bortrejst med familien, tyvene slår til. Og det vil de gøre igen i år, vurderer politiinspektør.
»Indbrudstyve vil helst have arbejdsro, og derfor er de også mere aktive i perioder, hvor de ved, at mange ikke er hjemme en række dage,« siger politiinspektør Karl Erik Agerbo, chef for Task Force Indbrud på Sjælland.
Men hvordan undgår man så at få besøg af en indbrudstyv, mens man nyder ferien? Søndagsavisen har samlet en række tiltag, som kan hjælpe dig godt på vej.

Sådan bekæmper du indbrudstyven

Sørg for at sikre svage punkter
Døre og vinduer er ofte adgangsveje for indbrudstyven, så de skal sikres så godt som muligt. Foruden at lukke og låse dem, hver gang du forlader dit hjem, kan du sikre dem med ekstra stærke låse og skinner, så det er sværere for tyven at komme ind.
Fjern tyvens arbejdsro
En høj hæk eller et højt plankeværk giver tyven arbejdsro, da han ikke kan ses ude fra vejen. Klip hækken ned eller anskaf et lavere plankeværk, så tyven ikke nyder godt af den fordel.
Opsæt professionelt udstyr
Opsæt bevægelsessensorer, så lyset tændes, når nogen nærmer sig din bolig. Overvej også alarmsystem. Nægt adgang: Hvis du bor i opgang, så aftal med dine medbeboere, at I ikke lukker nogen ind, som I ikke kender eller er trygge ved.
Brug nabohjælp

Få din nabo til at gå en tur rundt om dit hus en gang om dagen, fylde affald i din affaldspose, parkere sin bil i din indkørsel, tømme postkassen og generelt få det til at se ud, som om der er daglig aktivitet i dit hjem. Undersøgelser viser, at risikoen for indbrud mindskes med 25 procent, når der er aktiv nabohjælp på en vej.

Det kan I gøre ved en fælles indsats: Sørg for, at der er god belysning af hele vejen, og trim/fjern buskadser eller træer, der skaber mørke vinkler langs stisystemer og veje. Det giver tryghed, og det skaber samtidig dårligere flugtveje for indbrudstyven.

Det koster det at sikre huset:

Den helt billige løsning 

Lister og beslag, der forstærker vindue og dørkarm: Pris: cirka 100 kroner pr. stk.

Timer, der tænder og slukkerlyset på bestemte tidspunkter: Pris: cirka 100 kroner.
Udendørsbelysning, der tænder ved bevægelse:Pris: cirka 1.000 kroner.

Alarmer og overvågning fra sikkerhedsselskaber

Den billige pakke: Alarmsystem, der aktiveres ved indbrud. Ofte en fotodetektor, der tager billeder af lokalet, mens alarmen lyder. Sms-service, så du modtager besked om, at alarmen er gået. Basispakker er ofte gør det selv-løsninger, hvor du selv vedligeholder og programmerer systemerne. Pris: cirka 1.500 kroner for installation. Månedligt abonnement: 100-250

kroner.
Mellempakken: Alarmsystem, der går ved indbrud. Rumdetektorer, der reagerer ved bevægelig varme (eksempelvis en tyv). Fotodetektor, der tager billeder af rummet, når alarmen er gået. Service fra alarmfirmaet, der modtager sms’er, alarmsignaler, billeder og så videre, samtidig med at du får oplysningerne på din telefon.Pris: cirka 2.500 for installation. Månedligt abonnement: 200-400 kroner.
Den dyre pakke: Rumdetektorer, bevægelsessensorer, alarmer, overvågningskameraer. Du kan følge og styre det hele fra din telefon. En app sikrer, at du på din telefon kan se dine overvågede rum hele tiden. Du får besked på telefonen, hvis nogle af alarmerne går, og du kan på din telefon følge tyven på kameraerne. Der tages konstant billeder, mens sirenen hyler, og alarmfirmaet følger hele processen fra centralen.De sender en vagt af sted, er i kontakt med dig og tilkalder politiet, hvis de via udstyret kan se, at der er brug for det.
I de helt store pakker er der ofte også andre typer alarmer med – røgalarmer, detektorer, der hyler, hvis der er vand i kælderen, og så videre. Pris:
4.000-5.000 kroner for installation. Månedligt abonnement: 300-500 kroner.
Pas på og registrer dine værdier

1) Tænk på placeringen af dine værdigenstande. Tyvene går oftest efter smykker, elektronik, designermøbler og lignende, så det er en god idé at sørge for, at man ikke kan se dine værdier igennem vinduet fra vejen.

2) Mærk dine værdigenstande, så det er sværere for tyven at sælge dem og lettere for politiet at returnere dem til dig. Lån en ’mærkningskuffert’ hos dit lokale politi.
3) Anskaf dig eventuelt en værdiboks.
4) Tag billeder af dine værdier – gerne billeder, hvor serienumre eller særlige kendetegn er synlige, så politiet kan returnere dine ting, hvis de finder dem.
Få tyven til at tro, at du er hjemme

1) Tænd lyset i et par værelser, og brug automatisk tænd-/slukure,

når du er bortrejst. Lad ikke udendørsbelysningen være tændt dagen lang, for det gør det lettere for tyven at se, at der er mørkt inde i selve huset.
2) Lad radioen være tændt.
3) Lav lidt rod i haven, så det ser ud, som om du netop har været ude i den. Lad eventuelt haveslangen eller en trillebør stå fremme.
4) Undgå at skrive på Facebook,

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes