26 tips: Sådan sparer du nemt penge i hverdagen

Du skal ikke have en krone op af lommen. Små ændringer i din hverdag kan give dig fornyet luft i dit pressede januarbudget. Se her, hvordan du gør.

få overblik
Ved du egentlig, hvad dine penge går til i løbet af en måned? 
Gem dine boner på alle køb i løbet af en måned, og gennemgå efterfølgende, hvad pengene er gået til. Er det kaffen og magasinerne til togturen, der gør indhug i budgettet? Vinen til middagen hver weekend? Nyt tøj til ungerne? Madvarer, du ikke får spist?
Et andet godt spareråd er at hæve månedens budget og dele pengene ud i kuverter på ugebasis. At bruge fysiske mønter og sedler fremfor at køre dankortet igennem giver en mere håndgribelig opfattelse af at bruge penge og kan være med til at sætte en dæmper for lysten.

Klik på grafikken for at se det i stort:sparetips1

 

Fakta
Der kan være gode penge at spare på dine faste udgifter. Alt, hvad det kræver, er ofte et telefonopkald. Fortæl, at du overvejer at skifte til et andet selskab eller virksomhed. Ofte vil der være villighed til at justere på prisen for at holde på dig som kunde. Her er seks områder, du kan nærstudere, hvis du vil have lidt mere luft i økonomien
1 Lån eller kassekredit: Bed om et møde med din bankrådgiver. Tjek, hvilke rentesatser andre banker tilbyder, og brug dem som forhandlingsgrundlag.
2 Telefoni: Dit mobilselskab er ikke forpligtet til at fortælle dig, hvis dit abonnement falder i pris. Ofte vil du kunne få en billigere løsning eller justere dit eksisterende abonnement, så det passer bedre til dit forbrug. Tjek priser på eksempelvis Mobilpriser.dk.
3 Tv-pakke: Ser du alle de kanaler, du har, eller er det på tide med en mindre tv-pakke? Kan dit behov løses med en kombination af streaming og tv på internettet?
4 Internet: Bruger du den fulde kapacitet på din internetforbindelse, eller kan du nøjes med mindre?
5 Fitnessabonnement: Fitnessabonnementer koster gennemsnitligt 250 kroner om måneden pr. person. Mange penge, hvis medlemskortet ligger ubrugt i pungen. Meld dit abonnement fra, og løb i stedet en tur, tag trapperne i stedet for elevatoren, tag cyklen til arbejde, eller lav øvelser hjemme på stuegulvet i stedet.
6 Forsikringer: Kontakt en række forsikringsselskaber, og hør, om de kan tilbyde samme vilkår til en lavere pris. Ring derefter til dit nuværende selskab, og sig, at du ser dig omkring efter en billigere løsning. Hør, om du har mulighed for at sænke prisen.
7 Aviser, magasiner, streaming: Hvor ofte bruger du Netflix eller HBO? Læser du faktisk avisen eller det magasin, du betaler for? Bruger du produkterne nok til at betale alt mellem 39 og 500 kroner om måneden? Overvej, om du kan nøjes med avis i weekenden.

 

Klik på grafikken for at se det i stort:sparetips2

dårlige vaner
En 10’er til lidt tyggegummi, en 20’er til en kop kaffe og så lige den daglige  pakke smøger. Det virker som småpenge, men i løbet af en måned bliver det til tunge poster på budgettet 
RYGNING (månedspris) 
  • 20 Prince om dagen: 30 dage x 44 kroner = 1.320 kroner
  • 10 Prince om dagen: 15 dage x 44 kroner = 660 kroner
  • Festryger en pakke Prince hver weekend: 4 dage x 44 kroner = 176 kroner
EN HALV LITER SODAVAND OM DAGEN (månedspris)
Hvis du køber en halv liter cola hver dag på arbejde: 22 arbejdsdage x 15,95 kroner = 351 kroner
MORGENMAD ELLER KAFFE I 7-ELEVEN (månedspris)
  • Hvis du køber en lille kop sort kaffe hver dag på vej til skole eller arbejde: 22 arbejdsdage x 20 kroner = 440 kroner
  • Hvis du køber en smurt bolle med ost på vej til skole eller arbejde: 22 arbejdsdage x 25 kroner = 550 kroner
DE SMÅ SLIKVANER (månedspris)
  • En pakke Läkerol eller en pakke Stimorol hver anden dag: 15 dage x 7,95 kroner = 119 kroner

Sådan gjorde vi: Priserne under afsnittet ‘Dårlige vaner’ er indhentet i Føtex og 7-Eleven. Alle eksempler med vandpriser er opgjort på baggrund af HOFORs priser for vand i Københavns Kommune. Alle udregninger, der inkluderer elektroniske apparater, tager udgangspunkt i apparater i energiklasse A. Udregninger vedrørende elpriser er foretaget af Dong Energy for Søndagsavisen. I regneeksemplerne, hvor et gennemsnitsforbrug antages (antal vask om ugen med mere), er der taget udgangspunkt i en familie med to voksne og to børn. Derfor vil størrelsen af den månedlige besparelse variere, hvis husstanden er større eller mindre end det. Priseksemplerne fra Nordea er udregnet af forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen for Søndagsavisen

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.