Skatter og afgifter: Så meget får staten faktisk af din løn

De fleste danskere har prøvet at bande af skattefar, men det er nok de færreste, der i samme grad har bandet af afgiftsfar.

Det ligger ellers ligefor, da danskerne betaler tusindvis af kroner i afgifter på de varer, som står på butikshylderne. For eksempel betaler en dansker med en personlig indkomst på 260.000 kroner om året halvdelen af sin indkomst tilbage til statskassen. 33,7 procent af indkomsten er skat. De resterende 16,3 procent er afgifter på forbrugsvarer som slik, alkohol og kaffe. Afgifter, som havner i statens kasse.

Beregningerne, der er lavet af den liberale tænketank Cepos for Søndagsavisen, er blevet forelagt Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som er enig i tallene.

Klik på billedet for en større udgave af grafikken:

afgift

SÅ MEGET FÅR STATEN AF EN PLADE CHOKOLADE
En plade Marabou koster 25 kr. i supermarkedet. I den pris indgår chokoladeafgifter på 6,49 kr. og moms på 5 kr. Du betaler således 13,51 kr. til producent, distributør, forhandler mm.
De sidste 11,49 kr. (46%) går til staten.

Kassedamen betaler

Den liberale tænketank Cepos mener, at den relativt høje del af indkomsten, som ryger i statskassen, skader den danske økonomi.

»Det betyder, at en kassedame faktisk skal betale cirka halvdelen af sine hårdt tjente penge tilbage til staten. Det er for meget. Vi er det OECD-land, hvor borgerne betaler mest til staten,« forklarer Mads Lundby Hansen, cheføkonom og vicedirektør i Cepos.

»Hvis man sænkede skatten og afgifterne og dermed styrkede danskernes købekraft, ville vi bruge flere penge i butikkerne. Det ville også gøre det mere attraktivt at arbejde ekstra og skabe flere jobs,« siger han.

Men Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er tilfreds med, at borgernes bidrag til statskassen ligger, hvor det gør.

»Man skal tænke over alle de ting, som vi får for de penge. Vi har for eksempel gratis ældrepleje og gratis skoler,« siger Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, og fortsætter:

»Desuden er vi et af de rigeste lande i verden og har en af de højeste beskæftigelsesgrader. Hvis det var nedbrydende for samfundet, at vi har indrettet os på den måde, er det da mærkeligt, at det forholder sig sådan,« siger han.

Find din indkomst: Se hvor meget du betaler tilbage staten her

afgifter2

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.