Sådan kommer du forrest i køen til din drømmestudiebolig

I en af de fire største studiebyer, København, kan lejlighedsjagten op til studiestart virke tæt på umulig og ganske uoverskuelig.

I en af de fire største studiebyer, København, kan lejlighedsjagten op til studiestart virke tæt på umulig og ganske uoverskuelig.

I de fire største studiebyer, København, Aarhus, Odense og Aalborg, kan lejlighedsjagten op til studiestart virke tæt på umulig og ganske uoverskuelig. Der er ekstraordinært mange om buddet og ikke nok lejligheder til prisen i de mest eftertragtede områder.

Ikke desto mindre er det også i disse byer, der stadig udlejes allerflest boliger – hver eneste dag. Men det kræver en benhård og dedikeret indsats – og ofte også både held og snilde.

Dog er der et par tommelfingerregler, man med fordel kan have i baghovedet, når man indleder boligjagten. Her kan du læse nogle gode råd til, hvordan du måske kommer forrest i køen til din drømmelejlighed.

Brug dit netværk og tag boligjagten seriøst

En god måde til at komme forrest i køen til en god lejlighed, er at bruge dit netværk! Hvis du har et eller andet forhold til udlejer – også selv om det er ude i andet eller måske tredje led – er chancen langt større for, at udlejer vælger netop dig som hans eller hendes kommende lejer. Derfor, forhør dig i dit netværk – måske din vens venindes far har en ledig lejlighed, som passer netop til dine behov.

Det er vigtigt, at du tager boligsøgning seriøst – som var det et job du søgte. Lejlighedssøgning bliver sjældent en succes, hvis du blot beskæftiger dig med det en gang imellem. Vær konstant i din søgning og vær åben for andre alternativer end lige præcis det område og den boligtype, du havde forestillet dig.

Måske kunne der i stedet for den dyre lejlighed i centrum blive råd til en lidt større lejlighed udenfor byen – og måske endda også en bil, så transporten ikke bliver et problem. Overvej alternative løsninger.

Dress to impress

Din påklædning er vigtig, og er med til at danne det førstehåndsindtryk, du giver udlejer. Hvis du skal til fremvisning på en high-end lejlighed, der emmer af luksus, duer det ikke du tropper op i nedslidte tennissko og en laset jakke.

Hvis lejligheden er i den dyre ende og udlejer har mange valgmuligheder, skal du få ham til at forstå, at du og denne lejlighed er som skabt for hinanden. Signaler, at du hører til i netop denne lejlighed og den passer perfekt til dig og din livsstil. Gør det nemt for udlejer at visualiserer dig i lejligheden.

Kom i god tid og vær forberedt 

Hvis du skal til åbent hus på en bolig, kan det være en idé at komme i lidt god tid før alle de andre. Både fordi du får bedre tid til at hilse på udlejer og give et godt førstehåndsindtryk af dig selv og hvem du er. Samtidig kan du være heldig, at udlejer falder for dig på stedet og lejligheden bliver din med det samme.

Der er flere episoder, hvor lejligheder bliver udlejet til den først ankommende, hvis udlejer synes som personen.

Det kan også være en god idé at sætte dig ind i området og undersøge, hvilke restauranter, aktivitet osv. der er i nærheden. Måske kunne du være heldig, at dig og udlejer kunne falde i snak over jeres fælles yndlingsrestaurant.

Det kan også være en god idé at have et CV med til udlejer – både for at præsentere dig selv, men samtidig også for at gøre det nemmere for udlejer at huske dig.

Stil de rigtige spørgsmål

Vær ærlig omkring din interesse i lejligheden. Er lejligheden noget for dig, så sig det til udlejer, det kan aldrig skade – værre ville det være, hvis udlejer gik med fornemmelsen af, at du ikke være interesseret. Det handler ikke om, at være ’hard to get’.

En måde at vise interesse på kan være ved at stille de rigtige spørgsmål. Du kan for eksempel spørge udlejer om, hvad den totale husleje er om måneden, om du må have husdyr med, hvad reglementet er i opgangen eller hvem der bor i de øvrige lejligheder. At stille spørgsmål er med til at vise din interesse og at du er typen, der har styr på tingene og er fornuftig.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.