Vask dig, smil og se bankrådgiveren direkte i øjnene

Det er ikke nok bare at have argumenterne i orden, når du holder møde med din bank om en mulig rentesænkning. Din personlige fremtoning har utvivlsomt betydning i en forhandlingssituation, forklarer Birgitte Dam Jensen, der er kropssprogsanalytiker og underviser i præsentationsteknik og kommunikation.

»Det er ikke kun ordene og det rationelle, der påvirker menneskets beslutningsproces. Vi påvirkes i den grad af  vores følelser, og bankfolk er ikke undtaget,« siger hun og lister tre nøgleord, som er afgørende i mødet med en bankrådgiver:

»Det gælder om at fremstå stabil, venlig og eftertænksom, og så skal man helst være velsoigneret.«

En mavefornemmelse

På den måde giver man sin bank et indtryk af at være ansvarlig og velovervejet, forklarer Birgitte Dam Jensen.

»Det er fakta, at mennesker påvirkes meget mere af følelser og mavefornemmelser end af rationelle overvejelser. Det er sådan, hjerner er indrettet – også bankfolks.«

Områdedirektør i Nykredit Sune Mortensen medgiver, at det ikke kun er matematik, der tæller.

»Helt grundlæggende kigger vi på betalingsevne og betalingsvilje,« siger han og fortsætter:

»Men selvfølgelig er der altid et element af personlig vurdering, når man giver  kreditter til folk.«

4 GODE RÅD TIL DIN FREMTONING
1. Stabilitet
Stabilitet er en vigtig egenskab, som overbeviser banken om, at du er i stand til at overholde aftaler. Det er noget, du udstråler ved at holde en rolig  øjenkontakt, sidde afslappet på stolen, tale langsomt og holde pauser. Og ved, at du også tør fylde noget i rummet i stedet for at sidde og se undskyldende ud.
2. Venlighed
Når mennesker virker sympatiske, påvirker det vores beslutningsproces i positiv retning. Derfor er det en god idé at udstråle venlighed ved at være betænksom og sympatisk. Smil og lyt til det, der bliver sagt. Giv hånd, og sig tak for, at  rådgiveren tog sig tid til at tale med dig.
3. Eftertænksomhed
Eftertænksomhed giver indtryk af, at du har tænkt dine økonomiske forhold godt igennem og har overvejet din situation grundigt. For at fremstå eftertænksom
gælder det om at være lyttende og give plads til rådgiverens argumenter. Gennemtænk også rådgiverens bekymringer, så du kan give velovervejede svar.
4. Fysisk fremtoning 
Fysisk udstråling fortæller noget om stabilitet og eftertænksomhed. Du viser, at du vil gøre et godt indtryk og ikke er ligeglad med,  hvad rådgiveren tænker.Det er dog ikke nødvendigt at troppe op i jakkesæt med vandkæmmet hår og laksko.

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.