Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Her stiger huspriserne: Se hele danmarkskortet

I Brøndby Kommune steg boligpriserne med over 18 procent sidste år. Kommunerne i nærheden af København har generelt haft store prisstigninger.

I Brøndby Kommune steg boligpriserne med over 18 procent sidste år. Kommunerne i nærheden af København har generelt haft store prisstigninger.

Se hele danmarkskortet under artiklen.

2014 bød på stigende huspriser i store dele af landet. Udviklingen skyldes i høj grad den lave rente på boliglån, som har sat godt skub i boligmarkedet.

»Og 2015 er startet med historiske rentefald, som forventes at give fortsat fremgang på boligmarkedet,« siger Troels Theill Eriksen, der er cheføkonom i Dansk  ejendomsmæglerforening.

Foreningen har netop offentliggjort en undersøgelse, der viser, at to tredjedele af landets ejendomsmæglere forventer, at priserne på enfamiliehuse vil være højere om et år end i dag. For ejerlejlighedernes vedkommende forventer 67 procent af landets mæglere højere priser.

Hovedstaden trækker læsset

De positive takter er dog endnu ikke nået til flere jyske kommuner, som har oplevet prisfald det seneste år. Det er derfor fortsat hovedstaden med sine eksploderende lejlighedspriser, der trækker prislæsset, hvilket nu blandt andet har spredt sig som ringe i vandet til omegnskommuner som for eksempel Rødovre, Hvidovre, Ballerup, Brøndby, Herlev og Glostrup.

I løbet af 2014 voksede værdien af de danske villaer stille og roligt. Salgsprisen på en villa steg i gennemsnit med 2,8 procent fra december 2013 til december 2014 og i Københavns omegnskommuner harvi  det seneste år set positive stigningsprocenter på op til 20 procent, viser tal fra Boligsiden.dk.

Se hele danmarkskortet (klik for stor version):

danmarkskortet

Eksperter: Ingen boligboble

Men skulle man få den tanke, at der er tale om en ny boligboble, må man tro om igen. For det er der ifølge flere eksperter ikke belæg for.

»Prisniveauet er på et uholdbart højt niveau, men der er ikke tale om en boligboble, « konstaterer Morten Skak, der er lektor ved Institut for Virksomhedsledelse og Økonomi på Syddansk Universitet.

Når vi ser så store prisstigninger i disse kommuner, skyldes det i stedet, at de stiger fra et meget lavt niveau. Og selvom der ikke er tale om en egentlig boligboble, er der dog tale om meget voldsomme stigninger. Det mener Lone Kjærgaard, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

»Vi hører ikke til dem, der mener, at en boble er under opbygning. De flotte prisstigninger i en række af  omegnskommunerne skal ses i lyset af de markante prisstigninger, der har været på både lejligheder og huse i selve København. Det smitter først af på de kommuner, der ligger tættest på. Når det er blevet for dyrt i Brønshøj og Valby, så er det næste naturlige sted at kigge for eksempel Rødovre og Hvidovre, « siger Lone Kjærgaard.

Samme melding kommer fra chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

»Der er tale om en gruppe af kommuner, som ligger attraktivt i forhold til København, uanset om man ser på antallet af kilometer eller transportmulighederne ind til centrum,« siger hun.

Attraktivt bytteforhold

Kvadratmeterpriserne i mange af Vestegnens kommuner er stadig meget rimelige, hvis man sammenligner med København eller kommunerne lige nord for København.

»Det er ikke så underligt, at flere boligkøbere har  fået lyst til at bosætte sig på Vestegnen, i takt med at boligpriserne er eksploderet i København, og bytteforholdet er blevet mere attraktivt,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Boligsælger får stor gevinst

Pensionist Holger Sønderup i Brøndby har planer om at drage nytte af det fordelagtige bytteforhold. Han har sammen med sin hustru netop sat deres godt 150 kvadratmeter store hus til salg.

Huset ligger i Brøndby Kommune på grænsen til Rødovre og altså i en kommune, hvor boligpriserne i gennemsnit er steget 18,6 procent på blot et år.

»Nu har vi boet her i næsten 37 år. Huset er blevet for stort til os, så vi har købt en mindre lejlighed i Hørsholm, hvor vi kan nyde vores otium,« siger Holger Sønderup, der har udsigt til en ganske god fortjeneste.

»Vi gav cirka 710.000 kroner for vores hus tilbage i 1978. Mægleren har sat vores hus  til salg for 3,6 millioner kroner, og jeg regner med, at vi kan sælge til prisen.«

Find din kommune her:

finddinkommune

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes