Sparer du rigtigt op til pension?

 1,1 million danskere glemmer hvert år at tjekke deres pension, selvom deres liv tager en sådan drejning, at de burde tjekke deres opsparing og forsikringer.

1,1 million danskere glemmer hvert år at tjekke deres pension, selvom deres liv tager en sådan drejning, at de burde tjekke deres opsparing og forsikringer.

Skal du giftes eller skilles? Har du fået nyt job, eller skal dine børn flytte hjemmefra? Ved rigtig mange af livets  store skilleveje giver det god mening at tjekke, om  din pensionsopsparing eller forsikringer er skruet rigtigt sammen.

Faktisk glemmer 1,1 million danskere hvert år at tjekke deres pension, selvom deres liv tager en sådan drejning, at de burde tjekke deres opsparing og forsikringer. Det viser tal fra Danica Pensions service Danica Pensionstjek.

»Når man bliver ramt af de helt store begivenheder i livet som skilsmisse eller jobskifte, er der rigtig mange, der ikke får tjekket deres pension og forsikringsordninger, men det kan have store konsekvenser, « siger cheføkonom i Danica Pension Jens Christian Nielsen.

Vi bliver ofte tudet ørerne fulde med, at vi sparer for lidt op til pension. Men faktisk sparer danskerne mere og  mere op, og tallene fra Danica Pensionstjek viser da også, at lidt under en fjerdedel af deres kunder sparer for meget op, mens lidt mere end en fjerdedel sparer for lidt op.

Mange sparer for meget op

Lidt over halvdelen sparer det op, de skal, for at bevare den levestandard, de har, når de går fra arbejdsliv til pensionisttilværelse.

»Der er en del, der sparer for meget op, og det vil sige, at de kan gå op i levestandard, når de går på pension, uanset hvor længe de lever,« siger økonomen.

Men der er også en gruppe, som det faktisk ikke kan betale sig for at spare op. Gruppen med lave og mellemindkomster på under  300.000 om året skal tjekke, om det bedre kan svare sig at spare op på en alternativ måde end via en pensionopsparing, da den bliver  modregnet i tillægget til folkepensionen.

»Hvis du er nervøs for, om du er i den gruppe, skal du se på hele din økonomi. Hvis det er en dårlig forretning, fordi du bliver beskattet for hårdt, kan du spare op på en almindelig konto,« siger den uafhængige rådgiver Brian Stjernholm fra Uvildige.dk.

Hvis du enten risikerer at blive modregnet eller slet og  ret sparer for meget op, vil det i det tilfælde være bedre atbruge pengene nu og her på enten at afvikle den gæld med de højeste renter, investere i renovering af huset eller slet og ret til forbrugsgoder.

Men der er også andre parametre, du kan skrue op for med de penge, du indbetaler for meget i pension.

»Hvis man bliver ramt af langtidssygdom som stress eller invaliditet, er mange ikke dækket rigtigt i dag. Derfor kan man risikere at skulle gå fra hus og hjem, hvis man bliver alvorligt syg,« siger Jens Christian Jensen.

Reform kan ramme dig

Den manglende dækning skyldes en reform af invalidepensionen, der betyder, at to tredjedele ikke længere kan få offentlig invalidepension. Derfor kan et tjek af din pension vise dig, om du skal skrue op for dækningen ved tab af erhvervsevne eller dødsfald.

Især for dem, der er mellem 30 og 40 år, er det  vigtigt at tjekke dækningen ved tab af erhvervsevne, da mange i den aldersgruppe bliver langtidssygemeldt med stress.

Men lige meget om du skal giftes, børnene flytter hjemmefra, eller du skifter job, har de fleste pensionsrådgivere ét klart råd.

»Det vigtigste er, at din pensionsplan er et bevidst valg og ikke noget, du gør i  blinde. Der er mange livsforløbsfaser, hvor du enten børskrue op eller ned for pension og forsikringer, og det bør du få tjekket løbende,« siger Brian Stjernholm.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.