Oplever stigninger på 40 procent: Loft over boligskat kan ende i ny boligboble

Hos Nykredit mærker man en kraftig stigning i priserne i centrale bydele i de større byer.

Hos Nykredit mærker man en kraftig stigning i priserne i centrale bydele i de større byer.

I onsdags var Nationalbankdirektør Lars Rohde ude med en opsigtvækkende advarsel. Hvis ikke politikerne griber ind nu, kan det danske boligmarked være på vej mod en ny boligboble, advarer han ligefrem.

Derfor var hans appel til politikerne at droppe fastfrysningen af boligskatten, der blev vedtaget tilbage i 2002 og er sat til at skulle vare helt til 2020.

Loftet over boligskatten betyder, at der sættes en grænse for, hvor meget boligskatten kan følge med prisstigninger på ejendomme i særligt attraktive områder.

Og Nationalbankdirektørens opfordring støttes af Morten Skak, lektor ved institut for virksomhedsledelse og økonomi ved Syddansk Universitet.

Han peger på, at en afskaffelse af loftet for boligskatten kan være med til at dæmpe prisstigningerne i populære områder, da boligskatten vil stige. Omvendt vil det hjælpe til med at holde boligpriserne fra at rasle ned i områder med negativ vækst på boligmarkedet.

– Det Nationalbanken opfordrer til er, at beskatningen i højere grad følger udviklingen i ejendomsværdierne. Det ændrer ikke på udviklingen, men det hjælper i de områder, hvor boligværdien går nedad hvilket betyder, at man skal betale mindre i skat. Omvendt skal man så betale mere, der hvor priserne stiger. Den opfordring tilslutter jeg mig, siger han til Newspaq.

Hos Nykredit mærker man netop en kraftig stigning i priserne i centrale bydele i de større byer:

– Generelt ser vi nogle store prisstigninger i eksempelvis København, hvor boliger i nogle kvarterer er steget med helt op til 40 procent. Der kunne bestemt godt være fornuft i at lade skatterne stige sammen med efterspørgslen og priserne, siger boligøkonom i Nykredit Joachim Borg Kristensen. Dog vil han ikke gå så vidt som til at pege på en egentlig fare for en ny boligboble.

Fjerner man loftet for boligbeskatning vil det konkret betyde, at boligskatten vil stige markant på eksempelvis Frederiksberg, hvor boligpriserne er steget hele 30 procent på under tre år. Det kan altså sætte prisstigningerne i bero. Omvendt vil huse i områder med faldne boligpriser også opleve en opbremsning i den tendens, da boligbeskatningen vil være lavere.

Det er dog ikke alle eksperter, der klapper lige begejstret i hænderne over udmeldingen fra Nationalbankdirektøren. Eksempelvis har cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian udtalt til Børsen, at Lars Rohdes appel vil spænde ben for et tiltrængt opsving på det danske boligmarked.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.