Spar penge: Brug færre rengøringsmidler

Afkalkningsmidler, sprayflasker og duftblokke er spild af både plads og penge. Kyl stadset ud, og fokuser på det nødvendigste. Sådan lyder den kontante udmelding fra rengøringsekspert og husholdningsøkonom Anne Grete Rasmussen fra Boligejernes Videncenter.

Brug kun fem forskellige slags

Hun anbefaler, at boligejerne anvender simple midler som  håndopvaskemiddel, eddikeeller eddikesyre, sæbe, et  toiletrengøringsmiddel og et enkelt universalrengøringsmiddel.
Og brug ikke spraymidler, som du kan indånde.

»Det er okay med et almindeligt håndopvaskemiddel  med vand, men det er et problem med antibakterielle midler med klor og midlermed duftstoffer. Mange har jo parfumeallergi i dag,« siger Anne Grete Rasmussen, der  mener, at det er bedre med knofedt end kemikalier.

»Masser af snavs kan fjernes med enten en tandbørste til krogene, en mikrofiberklud og en skuresvamp. Så bruger du ikke kemikalier.«

GODE TIPS TIL RENGØRINGEN
Gør grundigt rent én gang om ugen. Brug rengøringsmidler, der er målrettet opgaven. Skal du fjerne kalk, skal du bruge syre. Er det fedt, sukker eller proteiner, skal du bruge sæber som opvaskemiddel eller et universalrengøringsmiddel.  Er det farve, skal du bruge noget med blegende virkning.
Tør vandrette flader af med en våd, hårdt opvredet klud, støvsug og vask gulvet i nævnte rækkefølge.  Ligger der kun lidt støv, kan duofte nøjes med at rengøre med rent vand.
Fjern smuds manuelt. Brug en tandbørste, mikrofiberklud, skuresvamp eller lignende. Så bruger du  ikke kemikalier.
Undgå sprayflasker. De spreder rengøringsmidlet i luften og øger risikoen for, at du kommer til at indånde det.
Undgå at blande rengøringsmidler selv. Blander du for eksempel syre og base, ophæver de hinandens  virkning – blander du klorholdigerengøringsmidler med syreholdige, dannes der giftig klorgas.

Målret midlet

Det er desuden vigtigt at målrette rengøringsmidlet efter snavset.

»Mange midler er universalmidler, men er det kunén slags smuds, eksempelvis kalk, du skal fjerne, så bruger du unødvendigt megen kemi med et universalrengøringsmiddel,« forklarer Anne Grete Rasmussen.

bolius

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.