Sommerhus: Det skal du tjekke, inden du køber

sommerhus

sommerhus

Priserne på lejligheder og huse stiger flere steder i landet, men når det gælder sommerhuse, er markedet stadig ikke oppe i gear. Priserne falder, så går du med tanker om at investere i et hus på landet eller ved vandet eller skoven, er det nu, du skal slå til.

Men lad ikke følelserne tage overhånd, når du går på boligjagt, råder Bolius’ fagekspert, bygningskonstruktør Jeanette Standly Mikkelsen. Hun giver her tre gode råd til, hvad du skal tjekke, når du køber sommerhus.

Tjekliste, når du kigger på sommerhus
Brug næsen
Hvis du fremover ikke har tænkt dig at have varme på i huset om vinteren, vil huset typisk få den lidt klamme sommerhuslugt, og der vil være risiko for kondens og på længere sigt skimmelsvamp. Flere sommerhuse er bygget oven på jorden med et hulrum mellem jord og gulv. Derfor er det vigtigt at sikre sig, at der er ordentlig ventilation – ellers risikerer man råd og svamp.
Tjek træværket
Der må ikke være blødt og råddent træværk. Mindre revner er i orden, men træværket må ikke se misligholdt ud. Er du i tvivl, så prøv at stikke en nøgle eller en syl ind i træet ved almindeligt tryk. Det må ikke føles som ost eller smør, men skal gøre modstand.
Tjek paptaget
Mange sommerhuse har paptag, og her skal man se efter, om det ligger ordentligt. Er der dampbuler – det vil sige luftbuler mellem undertaget og overtaget – kan der komme utætheder, fordi tagpappet bliver strakt ud og slidt. Tjek især ved samlinger af to lag pap, og hvis der er huller til for eksempel faldstammer eller ovenlysvinduer.
Det kan være svært som lægmand at tjekke taget, men kig indvendig, om der er spor efter vandskader i loftet. Selvfølgelig kan loftet være blevet malet over, men så må man være opmærksom på, om det netop har fået en gang hattelak for at skjule et eller andet.

bolius

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1