Hver femte boligkøber er ligeglad med energimærket: Så meget koster det om året

Nogle vælger bevidst et hus med et lavt energimærke, da de har planer om at renovere umiddelbart efter købet.

Nogle vælger bevidst et hus med et lavt energimærke, da de har planer om at renovere umiddelbart efter købet.

Se den årlige energiudgift i bunden af artiklen

Påskedagene er traditionelt der, hvor boligkøberne begynder at røre på sig, og nogle af de ting, de fleste boligejere går op i, er pris, kvadratmeter, beliggenhed og energimærke.

I en undersøgelse blandt 1.040 brugere af Boligsiden.dk svarer to ud af tre, at de går efter en bolig med et lavt energiforbrug, men mere overraskende er det, at hver femte ikke mener, at energiforbruget har nogen betydning.

»Der kan være flere årsager. Køber man en villa, ved man måske, at man vil isolere og skifte varmekilden ud, hvis den er for uøkonomisk. Derfor betyder varmeforbruget ved køb af boligen ikke så meget. Det kan også være, at de, der køber lejlighed, ikke mener, at varmeforbruget er vigtigt, da de ikke kan ændre varmekilden selv,« siger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Ingen har lyst til at betale mere end nødvendigt for varme. Men bor du i lejlighed, kræver det noget ekstra at få varmeregningen bragt ned.

»Bor du i en ejer- eller andelsbolig, kan du som regel selv beslutte at få skiftet vinduer ud,« siger Birgit Daetz.

Ofte er gamle vinduer kilde til træk og højt varmeforbrug, og det kan være en god investering at få dem skiftet ud.

Bestyrelse eller lobbyarbejde

Sværere er det, hvis man skal have skiftet hele ejendommens varmekilde ud. Så skal man gå i bestyrelsen eller lave noget seriøst lobbyarbejde i den forening, hvor man bor.

»Det vil være en stor udgift, der vil komme til at berøre alle beboere, så det er ikke noget, der sker fra den ene dag til den anden,« siger Birgit Daetz.

Selvom du skal købe lejlighed, er det ikke ligegyldigt, hvor meget varmeregningen  løber op i. Dog vil regningen i en lejlighed næppe nå de astronomiske summer, den kan gøre i en dårligt isoleret villa, og det kan være grunden til, at hver femte har så afslappet et forhold til energiforbruget.

energiforbrug

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.