Stort pristjek: Her får du den billigste forsikring

Der er stor prisforskel på forsikringer, og det kan godt betale sig løbende at tjekke markedet.

Der er stor prisforskel på forsikringer, og det kan godt betale sig løbende at tjekke markedet.

Du kan spare over 4.000 kroner om året, hvis du skifter fra det dyreste forsikringsselskab til det billigste. Det viser Søndagsavisens omfattende gennemgang af priserne på fire forskellige forsikringstyper hos 12 forsikringsselskaber.

Priserne er indhentet i samarbejde med Samlino.dk på Forsikringsguiden.

Ligesom med din bank, dit mobilabonnement og dit elselskab giver det rigtig god mening løbende at tjekke priser på dine forsikringer.

»Prisforskellene er blevet mindre, men der er stadig mange penge at spare, hvis du danner dig et overblik over selskaberne en gang om året,« siger seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk Mads Mølgaard Bräuner.

Læs også: Spar tusindvis af kroner på din forsikring

For eksempel er priserne hos testens vinder, Lærerstandens Brandforsikring, faldet med mere end 1.000 kroner på bare et år for to modelfamilier – et par på 36 år med to hjemmeboende børn og et par på 56 år uden hjemmeboende børn.

Og prisen på indbo- og bilforsikring er dobbelt så høj hos det dyreste selskab, Topdanmark, sammenlignet med et af de billigste selskaber, Alka for LO-medlemmer. Derfor har forsikringseksperter et klart råd til forbrugerne:

»Undersøgelsen viser, at der kan være mange penge at spare ved at sammenligne markedet for forsikringer, før man beslutter sig,« siger Rasmus Preuthun Carlsen, direktør i internetportalen Samlino.dk.

Læs også: På vej på ferie? Her dækker forsikringen ikke

Du skal bare huske, at hvis du skifter selskab, skal du flytte alle dine forsikringer ved udgangen af en betalingsperiode, så du ikke betaler dobbeltpræmie. Du kan få det nye selskab til at ordne alt det formelle for dig. Og husk at få det hele på skrift, så du ikke ender med at stå uden dækning.

Priser nærmer sig hinanden

Forsikringsbranchen er ofte blevet kritiseret for en svag konkurrence som forklaring på prisforskellene, men faktisk er forskellen mellem det billigste og det dyreste selskab halveret på bare tre år, siden Søndagsavisen først begyndte at foretage pristjekket. Og det er tegn på, at selskaberne nærmer sig hinanden.

»Jeg synes jo netop ikke, at der mangler konkurrence, når vi gennem Forsikringsguiden.dk har skabt gennemsigtighed i priserne, så det giver mulighed for at konkurrere,« siger Hans Reymann Carlsen, underdirektør i branchens forening Forsikring & Pension.

Forsikringsguiden.dk er udviklet af Forsikring & Pension i samarbejde med Forbrugerrådet Tænk og gør det muligt for alle forsikringskunder at taste nogle få data ind og derved indhente og sammenligne priser fra en lang række forsikringsselskaber.

Men selvom konkurrencen er skærpet, er der stadig tusindvis af kroner at spare, og det har branchens repræsentant følgende forklaring på:

»Der vil altid være forskel på priserne. Det kan være på grund af forskel på dækningen eller størrelsen af selvrisiko, og det glemmer man tit,« siger han.

Se hele oversigten (klik for stor version):

forsikring-prisforskel

Dækning er ret ens

For eksempel har et af de dyreste selskaber, Codan, inkluderet en verdensrejseforsikring i deres indboforsikring, og det tredjedyreste selskab, IF, har vejhjælp inkluderet i deres bilforsikring. Men forskellene på dækningen i de fleste selskabers standardforsikringer på eksempelvis indbo er små, vurderer Forbrugerrådet Tænk.

»Hvis man vil have en almindelig ulykkes- og indboforsikring, kan man lige så godt vælge den billigste. Du kan godt regne med, at produkterne er ens, når det kommer til standarddækning,« siger Mads Mølgaard Bräuner.

Læs også: Spar tusindvis af kroner på din forsikring

Men skal du have en specialforsikring, fordi du kører på motorcykel eller har mange smykker, kan det godt være, du skal have en tillægsforsikring hos nogle af selskaberne, og det vil selvfølgelig gøre prisen dyrere.

Hos det dyreste selskab, Topdanmark, peger man på, at det også er vigtigt at se på serviceniveau og selvrisiko.

»Vi har nul kroner i selvrisiko på indbo, hvor vores tætteste konkurrenter har en selvrisiko, og hvis vi også havde det, ville vi være billigere end dem,« siger privatkundedirektør i Topdanmark Erik Adrian.

Topdanmark: Derfor er vi dyrest
Topdanmark ender i årets pristjek som det dyreste selskab for det unge par på 36 år. Men det er ikke nok at kigge på prisen, forklarer selskabets privatkundedirektør Erik Adrian.
»Generelt viser tallene, at der ikke er meget forskel på de større kommercielle selskaber. Og hos nogle af de medlemsdrevne skal man jo også betale fagforeningskontingent, og det er også en måde at gøre priserne billigere på. Men det er også vigtigt at se på forhold som selvrisiko og serviceniveau. Vi har eksempelvis en meget lav selvrisiko og 150 assurandører ansat, der kommer ud til den enkelte kunde og taler om kundens behov.«
Men de medlemsdrevne selskaber ligger jo meget højere end jer i kundetilfredshed?
»De ligger pænt i kundetilfredshed, ja. Men det er, fordi de har en lav pris. Man skal også se på, hvordan man hjælper, når skaden er sket. Vi har for eksempel en døgnåben telefon, og alle vores sælgere er uddannede rådgivere.«

Her er kundetilfredshed høj

De to billigste selskaber har derimod den højeste selvrisiko på bilforsikring, men nul kroner på indbo og den billigste på villaforsikring. Det viser, at forsikringer er et komplekst produkt, som det godt kan betale sig at sætte sig ind i, så det dækker ens helt individuelle behov. Men der er altså ikke et en til en-forhold mellem dækning, selvrisiko og pris i Søndagsavisens gennemgang.

Derimod ligger de fire medlemsejede og billigste selskaber højere i kundetilfredshed end de dyreste og kommercielle. Det viser den seneste måling af kundetilfredshed for forsikring af privatkunder, som den uafhængige europæiske organisation EPSI udfører hvert år. Her ligger det billigste selskab i Søndagsavisens pristjek, Lærerstandens Brandforsikring, nummer et i kundetilfredshed for sjette år i træk, mens det næstbilligste, FDM Forsikring, ligger nummer tre i kundetilfredshed.

Læs også: “Skilsmissen ændrede min opsparing”

Tjekkets dyreste selskaber er placeret henholdsvis som nummer 12 (Topdanmark), 14 (Codan) og 11 (Tryg). Så de dyreste selskaber kan altså heller ikke forklare de højere priser med højere kundetilfredshed, vurderer Forbrugerrådet.

»Man kan også som forbruger se på, at store selskaber som Alm. Brand og Tryg, der også ligger i den dyreste ende, har mange klager,« siger Mads Mølgaard Bräuner.

Lærerstandens: Derfor er vi billigst

Lærerstandens Brandforsikring er både billigst i Søndagsavisens tjek og har den højeste kundetilfredshed. Det forklarer sektionsdirektør Christophe Kirkegaard således:

»Vi har ingen aktionærer, der skal have del i vores overskud, så pengene ryger blandt andet tilbage til medlemmerne ved, at vi har så lave priser som muligt. Og når vi har et større overskud, deler vi det med vores medlemmer via overskudsdeling.«

Men kan I så også konkurrere med de kommercielle selskaber på serviceniveau, selvrisiko og dækning?

»Hvis du har en skade, har vi en døgnåben hotline, og hvis du sidder fredag aften og har generelle spørgsmål til din forsikring, kan du benytte vores digitale selvbetjeningsløsninger. Men vores standarddækning ligger fint på niveau med de store selskaber, og vores selvrisiko på bil er lidt større, ja, men til gengæld er den lav på villa og nul på indbo.«

Se hele oversigten (klik for stor version):forsikring-prisforskel

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.