Fotovogne giver massiv bøderegn

Politiet har ikke haft tid til at udskrive bøder til alle dem, der kørte for hurtigt i første halvår af 2015.

Politiet har ikke haft tid til at udskrive bøder til alle dem, der kørte for hurtigt i første halvår af 2015.

Firedoblingen i antallet af fotovogne på de danske veje har sendt en bøderegn ned over de danske bilister.

I første halvår af 2015 blev der udskrevet 34.259 flere bøder via automatisk trafikkontrol (fotovogne) end i første halvår af 2014 – en stigning på 34,5 procent. Det viser en foreløbig opgørelse fra Rigspolitiet.

Rigspolitiet oplyser dog til Søndagsavisen, at der stadig ligger en stor mængde bøder ude i politikredsene fra samme periode, som ikke var sendt ud, da opgørelsen blev lavet. Derfor er den reelle stigning langt højere.

»Det er jo helt som forventet. Vi har hørt fra Rigspolitiet, at det i realiteten kan være helt op til 50.000 ekstra bøder, som har dannet pukkel ude i kredsene, og som ikke er sendt ud endnu. Hvis det er tilfældet, er der jo tale om en fordobling,« forklarer Torben Lund Kusk, afdelingschef i FDM.

Et af de erklærede mål med at firedoble antallet af fotovogne fra 1. februar i år er at nedbringe gennemsnitshastigheden på vejene. Og det er faktisk lykkedes, viser tal fra vejdirektoratet.

Men det største gennemsnitlige fald, når man sammenligner perioden februar-juni 2014 med samme periode i 2015, er på beskedne 0,9 kilometer i timen på de jyske landeveje.

Læs også: Skift a-kasse, og spar hundredvis af kroner

fartbøder udskrevet af fotovogne (1. halvår)
2014    2015
10.349 12.660 – Bøder, der udløser klip
89.077 121.025 – Bøder uden klip
Kilde: Rigspolitiet

 »Strategi ikke bæredygtig«

»Det viser jo, at det ikke har særlig stor effekt, og at strategien ikke er bæredygtig. Det vil være langt mere effektivt, hvis man stiller fotovogne fast på farlige strækninger. Så undgår man også, at bilisterne oplever, at de får bøder for at køre en smule for hurtigt på steder, hvor de ikke er til fare for nogen,« siger Torben Lund Kusk.

Hos Rigspolitiet mener man dog ikke nødvendigvis, at resultaterne er dårlige.

»Det er stadigvæk for tidligt at sige. De fald i hastigheden, der er målt, er måske små, men vi ved jo, at selv små udsving kan gøre en forskel i forhold til trafiksikkerheden,« siger Thorkild Steen Jensen, chef for Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Det største fald i hastigheden skete i februar og marts – de to første måneder efter at de mange flere fotovogne blev rullet ud. Siden er niveauet stille og roligt begyndt at nærme sig samme gennemsnit som i 2014.

»I starten var der så meget fokus fra medierne, at bilisterne fik indtryk af, at der holdt en fotovogn på alle hjørner. Men så har man opdaget, at det ikke er tilfældet, og så er effekten klinget lidt af,« siger Harry Lahrmann, trafikforsker ved Aalborg Universitet.

Fotovognenes fortsatte eksistens er igen kommet til debat, efter at Trafikminister Hans Christian Schmidt (V) har nedsat en gruppe, der skal undersøge, om man kan nedlægge nogle af vognene og opsætte stærekasser på farlige strækninger i stedet.

Læs også: Det skal du vide om flygtningene

gennemsnitshastigheder på de danske veje
2014         2015
50,6 km/t 49,8 km/t – København, Aarhus og Aalborg 
51,9 km/t 51,3 km/t – Øvrige byer
85,8 km/t 84,6 km/t – Landeveje i Jylland
81,4 km/t 80,7 km/t – Landeveje på øerne 
111,6 km/t 111,3 km/t – Motorveje i Københavnsområdet 
115,5 km/t 114,6 km/t – Motorveje med 110 km/t
120,6 km/t 120,7 km/t Motorveje med 130 km/t 
Kilde: Vejdirektoratet. Søndagsavisen har udregnet gennemsnit for fem måneder  (feb.-juni) og afrundet decimaler. Perioder med køkørsel er ikke medregnet i tallene.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes
1