Boligejere kender ikke ny energimærkning: Kan spare 12.000 om året

Fyringssæsonen er så småt ved at gå i gang, og så er det tid til at interessere sig for sin varmeregning.

Fyringssæsonen er så småt ved at gå i gang, og så er det tid til at interessere sig for sin varmeregning.

De fleste danskere kender de smarte energimærkninger, som i årevis har prydet vaskemaskiner, fladskærme og køleskabe i detailhandlen.

Nu er en lignende ordning til varmekilder i boligen på vej til Danmark. Fra den 26. september kommer den såkaldte ErP-energimærkning til landet, og den vil gøre det lettere for danske boligejere at finde vej i junglen af forskellige opvarmningsløsninger til hjemmet.

Men kun en ud af ti danske husejere kender til ErP-ordningen. Det viser en ny undersøgelse foretaget af analysebureauet Norstat.

  Sådan virker den nye ordning
  • ErP-direktivet gælder alle energirelaterede produkter som gaskedler og varmepumper. Hensigten er at fjerne ineffektive og energikrævende produkter fra markedet. Energimærket skal fremgå tydeligt.
  • Der findes to mærkninger. En produktmærkning gælder udelukkende det enkelte produkt, for eksempel en varmepumpe eller en gaskedel. Den anden – en systemmærkning – gælder for hele systemet, hvis der for eksempel kobles en solfanger til en varmepumpe.
  • Energimærkningen er opdelt i klasser. Lavest er G, mens A+++ er højest. A+++ kan kun opnås i en installation, hvor flere energibesparende produkter indgår.
    Mærkningsordningen er en god vejledning, men rådfør dig altid med en installatør, da valg af varmeløsning kræver individuel rådgivning.
  • Den varmeløsning, du vælger, får indflydelse på husets generelle energimærkning. Derfor bør du nøje overveje, hvilken løsning der er den bedste for lige netop dit varmeanlæg.

Spar penge på varmen

»Det er bekymrende, at så få boligejere har kendskab til ordningen. Vores bedste råd til boligejere er at se på varmeløsningen som en langsigtet investering, som over tid vil tjene sig selv ind i kraft af en lavere varmeregning, hvis man vælger ud fra energieffektiviteten,« siger Jens Bredning, direktør hos Bosch Termoteknik.

Ifølge de nye tal er kendskabet til den kommende energimærkning fra EU lavt.

Til gengæld siger 45 procent af danskerne, at de i høj eller meget høj grad vil bruge den nye ordning, mens 5 procent siger, at de i lav eller meget lav grad vil orientere sig ved hjælp af den nye ordning, når de overvejer varmeløsninger til hjemmet.

Spar 12.000 på et år

Der er god grund til at orientere sig om energieffektiviteten for sin varmeløsning, da der er en stor økonomisk gevinst i at tænke langsigtet.

Man kan opnå en årlig besparelse på cirka 12.000 kroner på varmeregningen, hvis man har mulighed for at udnytte naturens gratis energi med en varmepumpe og udskifte det gamle oliefyr med eksempelvis den mest energieffektive luft til vand-varmepumpe på markedet.

Vælger man en mindre energieffektiv luft til vand-varmepumpe, kan man gå glip af en besparelse på op til 30.000 kroner set over 15 år.

Beregninger viser, at der kan være stor forskel på gasopvarmning. Det mest energieffektive gasfyr kan være op til 18.000 kroner billigere i drift over 15 år, set i forhold til et mindre energieffektivt gasfyr. Kilde: Energistyrelsen

 

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.