Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Ugens leder: Så må provinsen igen betale dyrt for reform

Det såkaldt moderne kontanthjælpsloft vil motivere eller tvinge kontanthjælpsmodtagere til at flytte fra de store byer til fattige udkantskommuner.

Det såkaldt moderne kontanthjælpsloft vil motivere eller tvinge kontanthjælpsmodtagere til at flytte fra de store byer til fattige udkantskommuner.

Flere partier i blå blok havde i valgkampen på samme tid lovet, at gevinsten ved at arbejde skulle stige med et såkaldt moderne kontanthjælpsloft, og at ydelserne ikke ville blive sat ned.

Derfor indgik blå blok en aftale om et loft på de samlede offentlige ydelser, hvilket i praksis betød, at man skærer i kontanthjælpsmodtageres boligydelse frem for at skære i kontanthjælpen.

Umiddelbart burde det være det samme, men det er det bare ikke. Kontanthjælpsmodtagere kan lindre den økonomiske smerte ved at flytte til en billigere bolig. Dem er der ikke mange af i storbyerne, men rigtig mange af i Udkantsdanmark.

Det såkaldt moderne kontanthjælpsloft vil derfor – alt efter temperament – motivere eller tvinge kontanthjælpsmodtagere til at flytte fra de store byer til fattige udkantskommuner.

Det er noget rigtig skidt for både kontanthjælpsmodtagerne, udkantskommunerne og samfundet.

Kontanthjælpsmodtagerne flytter væk fra byerne med de bedste jobmuligheder til områder med høj arbejdsløshed. Udkantskommunerne får endnu flere borgere på offentlig forsørgelse, end de allerede har. Samfundet mister vækst, fordi kontanthjælpsreformen ender med at fastholde bistandsklienterne i arbejdsløshed.

Hvis politikerne ville skære i bistandsklienternes rådighedsbeløb, burde de have indført et ærligt kontanthjælpsloft, som skar direkte i kontanthjælpen.

Læs mere: Folk på kontanthjælp presses til provinsen

KOntanthjælpsloft
1. oktober indføres et loft over, hvor meget man samlet kan modtage i ydelse fra det offentlige. Der skæres ikke i kontanthjælp eller børnepenge, men i boligsikringen, hvis en kontanthjælpsmodtager overstiger loftet. Men da husleje landet over varierer meget, vil boligsikringen række længere i nogle kommuner end i andre.

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes