Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

10 tips til din rengøring med citron

Citroner kan bruges til andet og mere end mad.

Citroner kan bruges til andet og mere end mad.

De fleste af os har mindst et skab fyldt med rengøringsprodukter, der både fylder og er unødvendige. Hvorfor fylde dit liv med bøtter og sprayflasker, når det du i virkeligheden har brug for, er i frugtskålen eller kan købes i supermarkedet? Vi taler naturligvis om den lille gule ven, citronen. Citronen er et billigt, og velduftende alternativ til dine rengøringsmidler, så der er god grund til at ty til den lille frugt naturligt med de mange effektive muligheder, når der skal bekæmpes pletter, fjernes ukrudt eller gøres rent i dit hjem. Overrrasket? Se med her, hvordan du gør.

Læs på Isabellas.dk om 10 klassiske strygefejl. Laver du også dem?

1. Nyt liv til mikroovnen

Mikroovne kan være en fedtet affære, fordi de indvendige sider bliver stænket til næsten hver gang, du bruger den. Du kan nemt gøre din mikroovn ren ved at varme en kop vand op med en hakket citron i på højeste effekt, indtil vinduet dugger. Lad koppen med citron stå i 15 minutter, hvorefter du nemt kan vaske indersiden af mikroovnen ned.

2. Bliv kvit med pletter på tøjet

Det her tip kan du bruge til selv sarte stoffer og vintagetekstiler! Behandl pletterne med citronsaft og salt, lad det sidde i en halv time, og vask godt efter med eddike og vand.

3. Fjern pletter fra skærebrættet

Gnid en halv citron over skærebrættet for at fjerne kødsaft og lugt. Hvis pletterne er ekstra tydelige, så drys først salt eller bagepulver på, og lad det evt. sidde natten over, før du vasker brættet godt med vand og smører det med lidt mineralsk olie.

4. Til kamp mod ir på messing

Drys salt på irret, og gnid forsigtigt med en svamp fugtet med citronsaft, rens med vand, og tør godt efter.

Inspiration: Her er 5 ting, du også kan bruge en skuresvamp til. Læs mere på Isabellas.dk

citronrust

5. Effektiv rustbekæmpelse

Rustpletter på tøj er tricky business, men kombinationen af citron og salt er svaret på dine bønner. Lad blandingen sidde på rustpletterne, og lad dem tørre i solen, før du gentager processen, indtil pletterne er væk.

6. Skinnende krom på badeværelset

Du har ikke brug for dyre og kradse rengøringsmidler – du har brug for en halv citron! Gnid overfladerne på haner og armatur med snitfladen på citronen for at fjerne kalk og pletter, og de vil skinne! Husk at vaske godt efter med vand bagefter.

7. Slut med svedpletter

Er dine hvide T-shirts lige til at smide ud, fordi de har ucharmerende svedpletter under armene? Tag en halv citron, og gnid pletterne med den – eller eddike – før du vasker dem som almindeligt i vaskemaskinen, og pletterne er forsvundet som med et trylleslag.

8. Død over ukrudt

Spray eller stænk citronsaft udover de ubudne gæster i havens bed, og syren vil dræbe ukrudtet. Men pas på med at komme udenom de blomster og planter, du gerne vil beholde.

Undgå sølvfisk på badeværelset. Se hvordan på ISABELLAS.dk

9. Velduftende luftfugter

Varm en stor pande op med vand og citron i skiver, og så er det slut med kedeligt og tørt indeklima. Du kan også bruge andre duftgivere som fx urter og rosenblade.

10. Genstridig ost på rivejernet

Hvem har ikke prøvet at kæmpe med at få parmesan af rivejernet? Gnid jernet med kødsiden af en overskåret citron, og oste-resterne vil hurtigt forsvinde.

Kilde: goodhousekeeping.com

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes