Pas på: Nu kommer husstøvmiderne for alvor

Det bedste er, hvis man støvsuger rundt om, under og i sengen på madrassen, og at sengetøjet vaskes ved mindst 60 grader, siger eksperten Michael René

Det bedste er, hvis man støvsuger rundt om, under og i sengen på madrassen, og at sengetøjet vaskes ved mindst 60 grader, siger eksperten Michael René

Forårets og sommerens højere luftfugtighed gør din seng til et rent paradis for de mange husstøvmider, der lever af sved og hudskæl i din seng.

Om vinteren er der typisk en luftfugtighed på 40-45 %, men om foråret og sommeren stiger den til 55-60 %.

For lidt sex kan også gøre dig syg! Læs på Femina.dk, hvad der ellers kan udløse astma og allergi i dit soveværelse.

– Når der er en højere luftfugtighed, forbedrer det husstøvmidernes levebetingelser, og dermed kommer der flere af dem. Man kan typisk mærke det ved, at det klør mere på huden, forklarer Michael René, der er lektor ved Professionshøjskolen Metropol og forfatter til ’Håndbog i praktisk hjælp’.

Husstøvmider, der er hvide, ottebenede dyr på 0,1 til 0,6 mm, lever af afstødte hår samt hudskæl fra både mennesker og dyr. Et menneske afgiver typisk ½-1 g hudskæl om dagen, og alene den mængde kan brødføde tusindvis af husstøvmider i et helt år, skriver Astma-Allergi.dk.

Derfor er din karklud skadelig for dig og dine omgivelser

Støvsug i, rundt om og under sengen
I nogle tilfælde udvikler man husstøvmideallergi, som viser sig ved symptomer som høfeber og astma med hoste, rindende næse, kløe i øjnene, trykken for brystet mv. Allergien kan være meget ubehagelig og noget anstrengende pga. den intense kamp mod de små dyr.

Derfor er det – uanset om man har allergi eller ej – vigtigt at bekæmpe de forhold, der giver optimale betingelser for miderne.

– Det bedste er, hvis man støvsuger rundt om, under og i sengen på madrassen, og at sengetøjet vaskes ved mindst 60 grader. Jo oftere det vaskes, desto mindre hudskæl i sengen til husstøvmiderne, siger Michael René.

Læs på Femina.dk, hvordan bakteriebomber kan udvikle sig på dit badeværelse.

Han råder også til, at man støvsuger med et rent mundstykke på sengens madras, at man evt. fjerner alle tæpper i soveværelset, sørger for at støvsuge alle stofmøbler og smide vasketøjet i vasketøjskurven.

Endelig hjælper det også at lufte ud to-tre gange dagligt for at forbedre indeklimaet og forværre miljøet for de små mider.

– Man kan gøre meget for at forringe deres forhold, men man kan dog aldrig fjerne dem helt,’ slutter Michael René

 

 

Oplevelser i byen
Minby.dk - nyheder fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.