10 tips til at blive en haj til vinduespudsning

Start i det øverste venstre hjørne og følg pilene. Overlap lidt af det, du allerede har skrabet, når du fører vinduesskraberen rundt. Hvis du vil slippe for striber på vinduet, bør du pudse hele vinduet i én bevægelse uden at slippe skraberen.

Start i det øverste venstre hjørne og følg pilene. Overlap lidt af det, du allerede har skrabet, når du fører vinduesskraberen rundt. Hvis du vil slippe for striber på vinduet, bør du pudse hele vinduet i én bevægelse uden at slippe skraberen.

1. Køb ordentligt udstyr
En god skraber, indvasker og viskestykker er det vigtigste – så er du halvvejs på vej til helt rene ruder uden striber.

SE VIDEOEN: De 3 vigtigste redskaber til vinduespudsning uden striber

2. Lav din egen blanding
Til vinduesvask anbefaler Mickey Skaaning en god opblanding bestående af koldt vand, opvaskemiddel og en lille smule salmiakspiritus, der er med til at opløse fedt og andet snavs på dine ruder. Du behøver ikke være så præcis med, hvor meget sæbe du putter i vandet, men en god overordnet rettesnor for opblandingen kan være:

  1. 5 liter koldt vand
  2. 1 spsk. opvaskemiddel
  3. En halv hætte salmiakspiritus

3. Det perfekte vand til vinduesvask
Almindeligt vand fra vandhanen indeholder kalk og andet, som kan sætte sig som striber eller pletter på dit vindue efter vask. Der er dog to metoder til, hvordan du kan få vand, der er perfekt til at vaske vinduer i.

SE VIDEOEN: Få det perfekte vand til vinduesvask

4. Puds vinduer som en professionel
I denne video viser Mickey Skaaning dig, hvordan han vasker, skraber og aftørrer vinduer, så de bliver helt rene og uden striber. Synes du, at Mickeys mønster til afskrabning bliver for avanceret for dig, er der herunder skitseret en anden måde, du kan fjerne vandet fra ruden med din skraber.

5. Overlap mellem banerne
Uanset hvilken metode, du anvender, er det vigtigt at have et vist overlap mellem banerne, og at bevæge svaberen så hurtigt, at vandet ikke når at fordampe nogen steder på ruden, inden du når bunden – det gør det nemmere at undgå striber.

6. To gange vask til beskidte ruder
Er ruden meget beskidt, så vask den godt igennem, og træk det værste vand af med svaberen. Derefter kan du vaske ruden igen, før du tager den grundige omgang med svaberen.

7. Overvej vejret
Du kan principielt vaske vinduer i al slags vejr. Men du skal være hurtig med svaberen i stærkt solskin om sommeren (hvor vandet hurtigt fordamper) og i frostvejr (hvor det hurtigt fryser).
Skal du pudse vinduer i frostvejr, er det en god ide at bruge varmt vand, så du undgår, at vandet fryser på ruden. Skal du vaske vinduer i varmt vejr og direkte sol, gælder det om at bruge koldt vand og være rigtig hurtig. Der er dog også et lille trick, der kan hjælpe dig:

SE VIDEOEN: Trick: Sådan kan du pudse vinduer i solskin

8. Drop avispapir
Det kan være spild af tid at efterpolere vinduet med avispapir – det stammer fra, da tryksværten var blybaseret og havde en polerende effekt, men virker ikke nær så godt i dag, hvor sværten er sammensat på en anden måde.

9. Husk vinduesrammer og karm
Vask vinduesrammer og karm et par gange årligt med en klud, rigeligt lunt vand og en smule universalrengøring. Tør efter med en tør klud. Vask rammerne, før du vasker vinduerne, og vask vindueskarmen efter, du har vasket vinduerne. Dæk karmen med fx et par udbredte aviser, hvis den ikke skal vaskes, så den ikke bliver beskidt.

SE TEMA OM RENGØRING

10. Vask vinduerne mindst 3-4 gange årligt
Ved at vaske og pudse vinduer ofte får skidt og partikler ikke får lov at ophobe sig på glasset, og vinduerne bliver nemmere at rengøre. Hvis der fx er meget salt eller partikler fra brænderøg i luften, kan det være nødvendigt at vaske hyppigere.

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.