Danskere med flekslån har udsigt til rekordlav rente flere år endnu

Boligejere med flekslån har udsigt til lave renter længe endnu.

Boligejere med flekslån har udsigt til lave renter længe endnu.

Renteauktionen er slut, og det blev til endnu en bundrekord.

Sådan lød det for nylig fra landets realkreditinstitutter med henvisning til de danskere, der til nytår får rentetilpasset deres lån, og som kan se frem til besparelser på op mod 900 kroner pr. lånte million afhængigt af lånetypen.

Det er dog langtfra kun til nytår, at danskerne kommer til at nyde godt af lave boligrenter.

Da der for nylig var rentemøde i Den Europæiske Centralbank (ECB), lød meldingen nemlig, at de obligationsopkøb, som banken foretager for at sætte gang i den europæiske økonomi, bliver forlænget helt frem til december til næste år.

Boligskatter er steget kraftigt trods skattestop

Når udskydelsen har betydning for danske boligejere, skyldes det, at farvellet til ECB’s opkøb af obligationer er første skridt på vej mod en forhøjelse af den pengepolitiske rente, som er afgørende for renten på de danske flekslån.

Og da opkøbsprogrammet nu bliver forlænget, er der altså endnu længere udsigt til højere renter fra ECB – og dermed højere flekslånsrenter herhjemme.

»Der er udsigt til meget lave renter længe endnu i Danmark. Helt indtil Den Europæiske Centralbank begynder at sætte sin rente op, og så er vi nok inde i 2019,« meddeler Las Olsen, cheføkonom i Danske Bank.

Dyrere fastforrentede lån
Der er dog ikke kun godt nyt til boligejerne. For mens flekslånsrenterne har udsigt til at være rekordlave flere år ud i fremtiden, er historien en ganske anden, når der er tale om de fastforrentede lån med en lang løbetid.

»Hvis vi kigger på de 30-årige realkreditrenter, så er de meget mere påvirkede af, hvordan forventningerne er til de næste mange år. Har man en forventning om, at inflationen kommer til at stige, og det er sådan set det, vi ser nu, og når samtidig de økonomiske signaler fra Europa og USA er gode lige for tiden, så bliver det indpriset i de længere renter, fordi man forventer, at centralbankerne på sigt kommer til at stramme pengepolitikken og hæve renten,« siger Signe Roed-Frederiksen, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Nye tal: Her bliver boligerne solgt hurtigst

Valg påvirker renten
Oven på valget af Donald Trump som USA’s næste præsident steg renterne på de fastforrentede lån, da de finansielle markeder begyndte at forvente store skattelettelser og infrastrukturprojekter, som kan ophede den amerikanske økonomi og sende inflationen i vejret.

Det er siden løjet lidt af, men i sidste uge valgte den amerikanske centralbank, Federal Reseve (FED), at hæve renten med 0,25 procentpoint, samtidig med at planen nu er, at renten skal hæves tre gange i 2017 – og ikke kun de forventede to gange.

Det har sendt de lange renter op igen. Og der er mere på vej.

Havudsigt eller jernbane i baghaven? Dette afgør prisen på din bolig

»Vi forventer, at de lange realkreditrenter sagtens kan stige yderligere til næste år. Både fordi inflationen er på vej opad, og fordi væksten ser pæn ud, og fordi centralbankerne både i USA og Europa langsomt bevæger sig mod en strammere pengepolitik,« siger Signe Roed-Frederiksen.

Derfor lyder hendes anbefaling også, at man skynder sig at sikre sig mod højere renter – også selvom renten på flekslån vil være lav i flere år endnu.

»Det er en lidt farlig strategi bare at holde fast i ens flekslån. Den dag, hvor den korte rente også begynder at stige, ved man jo ikke, hvad renten er, hvis man på det tidspunkt gerne vil have et fastforrentet lån. Og der kan det let vise sig at være blevet meget dyrere end i dag,« siger hun.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes