Oplevelser i byen
Nyheder, debat og guides fra København
Lokale ugeaviser
Københavns erhvervsavis

Overset dobbeltbombe truer boligejere i de store byer

Boligejere risikerer store ekstraregninger de kommende år.

Boligejere risikerer store ekstraregninger de kommende år.

For nuværende og kommende boligejere i landets største byer ulmer en dobbelttrussel, som kan få priserne til at falde markant.

Yderområderne til de største byer, som de seneste år også er steget i pris sammen med boligerne inde i centrum, kan også blive ramt.

Risikoen består i, at regeringen inden længe forventes at være klar med en ny boligbeskatning, som gør, at ejendomsværdibeskatningen efter 2021 kan stige i takt med priserne, hvilket især vil gøre det dyrere at bo i de større byer, hvor priserne er steget mest.

Men også renten, som stadig befinder sig på et ekstremt lavt niveau, kan udgøre en trussel, hvis den pludselig begynder at suse i vejret.

»Intet tyder på, at renten pludselig skulle stige voldsomt, men man skal aldrig sige aldrig, og så kan man altså få et dobbeltsmæk, hvis både skatterne og renterne stiger på samme tid, og priserne samtidig begynder at falde,« siger Sonia Khan, boligøkonom i Realkredit Danmark.

Godt nok ligger der i regeringens udspil en regel om, at de boligejere, der har købt deres bolig før 2021, vil få en skatterabat, så de ikke bliver ramt hårdere end i dag.

Hvis man efter 2021 vælger at flytte eller blot køber bolig efter dette tidspunkt, vil man imidlertid ikke kunne undgå en boligskat, der følger prisudviklingen.

Steget med 11 procent på et år
Ikke desto mindre er det tilsyneladende langtfra noget, som bekymrer danskerne lige nu. Ligesom i de sidste mange kvartaler viser nye tal fra Finans Danmark, at prisen på ejerlejligheder også i fjerde kvartal steg ganske pænt – helt præcist med 2,9 procent.

Stigningen betyder, at prisen er steget med 11 procent det seneste år.

»En del af forklaringen skal findes i det lave renteniveau, stigende indkomster og den store tilflytning til Hovedstaden,« lyder det fra Signe Roed-Frederiksen, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, som dog også ytrer bekymring i forhold til stigningens omfang.

Nationalbanken har gjort det samme, og dets direktør, Lars Rohde, har i forbindelse med bankens seneste økonomiske prognose påpeget, at priserne er steget mere, end hvad der kan forklares i bankens modeller.

»Tænk dig om, hvis du køber ny bolig i de dyreste områder i Danmark. Rust dig mod, at skatten kan stige, ved ikke at lægge dig for stramt an,« lyder opfordringen fra Sonia Khan.

Om regeringens boligskatteudspil har skatteminister Karsten Lauritzen (V) tidligere meddelt, at det kan betyde et prisfald på 5-10 procent på ejerlejligheder i København.

Endnu er det dog for tidligt at fastslå, at priserne decideret vil falde med den nye beskatning. Langt hen ad vejen kan det også blot betyde, at priserne i stedet stiger mindre, end de ellers ville have gjort.

»Står man og skal købe en bolig i dag i et dyrt område, er der en risiko for, at den er blevet mindre værd om et par år, men det er ikke noget, vi forventer på nuværende tidspunkt, hvor renten holder sig i ro, dansk økonomi ser stærk ud, og der fortsat vil være et tilflytning ind mod de store byer,« siger Sonia Khan.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes