Indefrysning af boligskatter – kan det betale sig?

Indefrysning af grundskyldsstigninger kan være et billigt lån for boligejere.

Indefrysning af grundskyldsstigninger kan være et billigt lån for boligejere.

I den nye aftale om boligskatter får de danske boligejere mulighed for at indefryse stigningerne i grundskyld og ejendomsværdiskat, så de ikke kommer til at betale mere om året i dag.

Til gengæld skal de betale det indefrosne beløb tilbage til staten, når de sælger huset.

Der er altså tale om en slags lån i huset, men det kan være en god idé at sige ja tak til indefrysningen, vurderer Bolius’ boligøkonomiske ekspert, Jørgen Munksgaard Rasmussen. For renten er fastlagt til ca. 1,24 procent årligt, og der løber ingen etableringsomkostninger på lånet.

Det vides endnu ikke, om renten er fradragsberettiget, eller om boligejeren får et nedslag i renteudgiften på linje med nedslaget for pensionister, der i 2018 udgør 26 procent.

LÆS OGSÅ: Indefrysning af ejendomsskat

FAKTA OM INDEFRYSNING AF BOLIGSKATTER

Fra 2018-2020 bliver stigninger i grundskylden, der højst må stige 7 procent om året, automatisk indefrosset. Det betyder, at du ikke skal betale flere penge i boligskatter i årene 2018-20 end i dag. Du kan ikke undlade at indefryse pengene.

I den midlertidige ordning i 2018-2020 betaler du ikke renter af det indefrosne beløb. Du skal betale det indefrosne beløb tilbage, når du sælger din bolig.

Fra og med 2021 indefryses både stigninger i grundskyld og ejendomsværdiskat til en årlig rente på ca. 1,24 procent. Her kan du vælge at betale det ekstra beløb med det samme, hvis du ønsker det.

Indefrysning er billigere end realkreditlån og banklån
– Rent økonomisk vil der for de fleste boligejere med gæld være tale om en særdeles attraktiv låneordning. Renten er lav, lånet er afdragsfrit, og der løber ingen omkostninger på etablering af lånet.

– Hvis du skal låne pengene i realkreditselskabet inden for låneintervallet 60 til 80 procent af vurderingen, koster det typisk mellem 2,0 og 2,5 procent i bidragssats for et F3-lån, mens renten ligger ganske tæt på nul procent.

LÆS OGSÅ: Beskatning af ejerboliger (ejendomsværdiskat og grundskyld)

Vælger du at låne pengene i banken som et forbrugslån eller via din kassekredit, løber renten hurtigt op på mellem 8 og 10 procent.

Alt i alt er der derfor tale om en ganske fordelagtig statslig låneordning, som du med fordel kan benytte dig af til enten at afdrage anden gæld eller til en lille storbyferie i ny og næ, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.

LÆS OGSÅ: Ny aftale om boligskat på plads

Hvor mange penge bliver indefrosset fra 2018-2020?
For de flestes vedkommende bliver der kun tale om smålån. Både, hvad angår indefrysningen af stigningerne i grundskylden fra 2018-2020, og stigningerne i ejendomsværdiskatten og grundskylden fra 2021.

Jørgen Munksgaard Rasmussen har lavet to eksempler på, hvor mange penge en boligejer kommer til at indefryse.

Indehaveren af et rækkehus i Albertslund ved København betaler i dag typisk 12.000 kr. i grundskyld. Stiger grundskatten i 2018 med de maksimale 7 procent, svarer det til en skattestigning på 840 kr., som automatisk bliver indefrosset i boligen.

I en noget dyrere bolig i Brønshøj betaler ejeren 40.000 kr. i grundskyld årligt. Her giver en stigning på 7 procent en ekstraregning på 2.800 kr., som ligeledes bliver indefrosset i boligen helt automatisk.

Hvor stort et beløb indefryses fra 2021?
Fra og med 2021 kan der blive tale om lidt større beløb, da indfrysningen gælder den samlede stigning i boligskat og altså omfatter både ejendomsværdiskatten og grundskatten. Her betaler du en rente på ca. 1,24 procent.

Ejeren af rækkehuset i Albertslund, betaler i dag 26.000 i samlede boligskatter. Hvis huset i 2021 siger 10 procent i pris, vil boligskatterne ligeledes stige med 10 procent, hvilket svarer til 2.600 kr.

I Brønshøj betaler ejeren i dag samlede boligskatter på 65.000 kr. En stigning i vurderingen på 10 procent, giver således en stigning i skattebetalingen på 6.500 kr

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.