Nyt realkreditselskab vil tilbyde billigere lån til boligen

Et nyt realkreditselskab kan snart blive en realitet. Selskabet vil tilbage til de gamle dyder i andelstanken.

Et nyt realkreditselskab kan snart blive en realitet. Selskabet vil tilbage til de gamle dyder i andelstanken.

Det skal være billigere at låne til boligen i kreditforeningen. Det er udmeldingen fra Boligejernes Realkredit, der har bebudet sin entre på det danske marked. Boligejernes Realkredit er nu meget tæt på at nå sin første milepæl i arbejdet frem mod at kunne tilbyde realkreditlån til de danske boligejere.

Den nye aktør vil tilbage til de gamle dyder med rod i andelstanken, hvor det er låntagerne, der er i højsædet. Det var den samme metode, der var kendt fra de øvrige kreditforeninger, inden de blev opkøbt af bankerne.

Dermed kommer der ikke til at være nogen aktionærer bagved, som skal tjene penge på at udlåne til boligejerne. Det betyder, at låntagerne får tilbagebetalt en del af de administrationsbidrag, som de betaler, mens lånet afvikles. Den nye udbyder kommer som en reaktion på de seneste års massive bidragsforhøjelser hos de gamle realkreditselskaber.

Indefrysning af boligskatter – kan det betale sig?

Samler penge ind
Første del af processen frem mod etablering at Boligejernes Realkredit er at samle penge ind via crowdfunding. Her er målet at samle en halv million kroner ind inden udgangen af september. Foreløbig er der på halvanden måned indsamlet mere end 470.000 kroner fordelt på mere end 1.300 bidrag.

»Det er gået over al forventning, og det viser os, at der er stor interesse for at være med til at skubbe processen hen mod den endelige etablering af en ny realkreditudbyder,« siger bestyrelsesformand Wagn Erik Nørgaard fra Foreningen Boligejernes Realkredit.

Interesserede kan stadig nå at yde bidrag. For alle bidrag over 500 kroner er der tilmed den gulerod, at der bliver mulighed for at få bidraget tilbage i form af rabat på omkostningerne ved at optage realkreditlån, når Boligejernes Realkredit bliver en realitet.

»Jeg tror, at den nye kreditforening har en god mulighed for at realisere planerne, og den øgede konkurrence, som det kan give, hilser jeg velkommen,« siger Søren Ejlertsen, der er ejer af den uafhængige realkreditrådgiver Realråd.

»Vi oplever, at vores rådgivningskunder har en stigende interesse for området efter de massive bidragsforhøjelser,« siger Søren Ejlertsen.

Første trin ved hussalg: Sådan gør du boligen klar til et salg

Kan give lån fra 2019
Mange bidragsydere giver i kommentarerne udtryk for utilfredshed med udviklingen hos de bestående realkreditudbydere.

»Planen er, at realkreditselskabet skal være ejet af en erhvervsdrivende fond. De første penge, der nu bliver samlet ind via crowdfunding, skal bruges til, at fonden kan etablere selve selskabet med en aktiekapital på mindst 500.000 kroner,« siger Wagn Erik Nørgaard.

Når den aktuelle crowdfunding-indsamling er slut og efter alt at dømme når i mål, er næste skridt at udarbejde en ansøgning til Finanstilsynet inden årsskiftet.

Wagn Erik Nørgaard, der tidligere har været med til at introducere den danske realkreditmodel i flere andre lande – blandt andre Mexico – forventer, at Boligejernes Realkredit kan udbetale de første lån til boligejere i slutningen af 2019.

Processen kan følges via foreningens hjemmeside: boligejernesrealkredit.dk.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.