Klar til renovering? 8 spørgsmål, du SKAL stille håndværkeren

Står du over for et nyt renoveringsprojekt, og har du besluttet dig for at hyre professionel hjælp? Så får du her en smart tjekliste at kigge igennem, inden du mødes med eksperterne, så du ikke glemmer at stille alle de vigtige spørgsmål.

Husk på, at det er bedre at være ærlig om sin uvidenhed, men have forståelse for, hvad jobbet indebærer, end at få et utilfredsstillende resultat som følge af dårlig kommunikation.

Du kommer kun til at fortryde, hvis du ikke får spurgt om det hele!

1. Har I eksempler på tidligere projekter eller referencer?
Når du skal finde en håndværker, der kan opnå lige præcis det slutresultat, du har i tankerne, skal I begge arbejde ud fra samme vision.

Hvis du finder din ekspert her på Houzz, er der højst sandsynligt billeder fra tidligere projekter og anmeldelser fra andre kunder. Det er altid et godt udgangspunkt, når du skal danne dig en helhedsopfattelse!

2. Hvad er jeres CVR-nummer?
Når du har virksomhedens CVR-nummer, kan du undersøge, om det er en lovlig, registreret virksomhed. Hvis det ikke er tilfældet, er der tale om sort arbejde.

Læs mere: Stor guide – hvorfor skal man hyre en indretningsekspert?

3. Har I forsikring?
Hvis en håndværker uden forsikring ved et uheld forårsager vandskader eller brand, kan det blive en ret så dyr affære. Dobbelttjek, at forsikringen er i orden – inden det første spadestik.

4. Hvad kommer det til at koste?
Det kan virke som et åbenlyst spørgsmål at stille, men det et et vigtigt ét. Ideelt set skal du ikke kun spørge din potentielle ekspert, men også bede om prisoverslag fra andre håndværkere.

5. Er der skjulte omkostninger?
Du har jo ikke lyst til at betale for ting, du ikke har regnet med i budgettet. Sørg derfor altid for at spørge i forvejen, om der er ekstra omkostninger til eksempelvis materialer, kørsel eller benzin, der ikke allerede er inkluderet i tilbuddet.

Læs og lær: Sådan tryller indretningsstylisten inden åbent hus

6. Hvordan kommer processen til at udspille sig?
Allerede ved det første møde er det godt at få et overblik over, hvordan arbejdsprocessen kommer til at se ud, og hvor længe det kommer til at tage.

Spørg, hvor mange gange håndværkeren forventer at komme forbi inden selve renoveringen, om projektet er delt op i forskellige faser og så videre. Husk, at det i de fleste tilfælde er bedst først at betale håndværkeren, når arbejdet er udført.

7. Hvad kræves der af forarbejde?
Man kunne sagtens tro, at der kun er selve hovedprojektet at tage sig af, men alle professionelle håndværkere skal gøre et solidt stykke forarbejde, for at slutresultatet kan blive godt.

Malerne fra Bröderna Lindgrens Måleri har for eksempel udtalt, at det er vigtigt, at begge parter er indforståede med, hvilket arbejde der skal udføres og hvorfor. En væg i ét rum kan have helt andre forudsætninger end en væg i et andet.

8. Kan vi skrive kontrakt?
For at forhindre misforståelser er det bedre at have tingene på papir. Som det altid gælder, når man som forbruger køber noget, er man dækket af forbrugeraftaleloven.

Præcisér i kontrakten, hvad der skal gøres: Hvad er det præcis, I har aftalt? Hvad vil det koste, og hvornår skal det stå færdigt?

Det gør det lettere for dig at få ret, hvis du bliver utilfreds med noget og ønsker at klage.

Næste skridt: Find den perfekte ekspert til netop dit projekt

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.