Tjek dit barns ulykkesforsikring

Foto: Simon Knudsen

Falder dit barn ned fra gyngen i daginstitutionen og brækker benet, er det fra 1. januar dit eget forsikringsselskab, der skal hoste op med erstatning, hvis ulykken giver varige men.

Det er også dig selv eller dit forsikringsselskab, der for eksempel skal betale udgifter til fysioterapeut i forbindelse med genoptræning, hvis det skulle blive nødvendigt.

Hidtil har dit barn været dækket af en kommunal ulykkesforsikring, hvis det kom til skade i skolen eller i børnehaven. Men det er slut nu. Indenrigsministeriet slog nemlig i sommer fast, at kommunerne faktisk har brudt loven ved at indgå den slags kollektive forsikringer.

Stor forskel på dækning

Der er imidlertid stor forskel på, hvor meget og hvor godt de private forsikringsselskaber dækker, hvis ulykken er ude. For eksempel er det langtfra alle selskaber, der dækker men som følge af forbrændingsskader, ligesom ikke alle selskaber betaler, hvis ulykken sker på grund af et ildebefindende, eller fordi dit barn besvimer.

Det viser en omfattende undersøgelse af børneulykkesforsikringer, som virksomheden Forsikringsbetingelser. dk har foretaget for Søndagsavisen.

Virksomheden har specialiseret sig i at sammenligne forsikringsselskabernes ofte meget forskellige dækninger. Kendskab til dækningerne bør ifølge Rasmus Meineke, medstifter af Forsikringsbetingelser. dk, have langt større betydning for valg af selskab end prisen.

»I virkeligheden bør man først se på, hvilke typer ulykker man – for eksempel ud fra egne eller bekendtes erfaringer – frygter mest. Ud fra det kan man så finde det forsikringsprodukt, der passer bedst. De fleste ser imidlertid kun på prisen. Men når man dykker ned, kan man se, at der er meget stor forskel på, hvad de forskellige selskaber inkluderer i dækningen,« advarer Rasmus Meineke.

28 forskellige dækninger

Hans undersøgelse viser, at der i forhold til børneulykkesforsikringer er hele 28 vigtige ting, man skal holde øje med i dækningen.

Nogle selskaber betaler for eksempel også en daglig kompensation, hvis barnet er indlagt på hospitalet, mens de fleste slet ikke yder den dækning. Det fremgår også af undersøgelsen, at kun et enkelt selskab betaler for psykologhjælp, hvis dette skulle blive nødvendigt.

»Det er dyrt at gå til psykolog, og måske har man erfaring fra venner og familie med, at det har været en vigtig hjælp. Så igen: Man bør første søge efter de ting, der passer bedst, og derefter vurdere, om man vil betale prisen,« siger Rasmus Meineke.

Fortsat erstatningsansvar

Riccardo Krogh Pescatori, konsulent i Forsikringsoplysningen, fremhæver, at man med de private børneulykkesforsikringer ofte får flere penge efter en ulykke, end man gør med de gamle kommunale forsikringer.

De private forsikringer dækker desuden alle 24 timer i døgnet, hvis man tegner en heltidsforsikring. »Der er ingen undskyldning for ikke at have en børneulykkesforsikring,« siger han.

Kommunen har forsat et erstatningsansvar, hvis ulykken skyldes fejl eller forsømmelse. Hvis ulykken for eksempel skyldes, at gyngen mangler en skrue, så er kommunen erstatningsansvarlig. Men hvis bare barnet falder ud af gyngen, så er det et hændeligt uheld, og egen forsikring er derfor nødvendig.

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.