12.000 børn og unge på lykkepiller

Diagnosen depression kan stilles hos børn helt ned til treårsalderen.

Diagnosen depression kan stilles hos børn helt ned til treårsalderen.

Både små børn og unge mennesker får i dag ordineret antidepressiv medicin, som i værste fald kan udløse selvmordstanker og føre til selvmordsforsøg. Tal fra Statens Serum Institut viser, at ikke færre end 11.758 børn og unge mellem 0 og 19 år fik ordineret antidepressiv medicin i 2012.

»Det er da mange børn, som er i medicinsk behandling,« siger overlæge på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling i Odense Jette Asmussen.

Hun forklarer, at man med stor sikkerhed kan stille dia-gnosen depression hos børn helt ned til treårsalderen.

»Når små børn får depression, ser man de samme symptomer som hos voksne. Altså blandt andet tristhed over en længere periode og sænket stemmeleje,« fortæller Jette Asmussen.

Udløser selvmordstanker

Der er imidlertid delte meninger om, hvor vidt børn overhovedet bør få udskrevet antidepressiv medicin. Forskning peger på, at medicinen kan udløse selvmordstanker og selvmordsadfærd hos børn og unge.

»Børn burde slet ikke behandles med antidepressiv medicin. Præparater, der øger risikoen for selvmord, bør man ikke bruge til folk, der i forvejen har en øget risiko for at begå selvmord. Det giver ingen mening,« lyder kritikken fra læge og professor Peter Gøetzche , som leder Det Nordiske Cochrane Center på Rigshospitalet.

Den risiko er man klar over i psykiatrien, og man er opmærksom på, hvor meget medicin der bliver udskrevet.

»Vi ved godt, at forskning viser sandsynlighed for selvmordstanker og -adfærd. Det er jo også en af grundene til, at vi i børnepsykiatrien er meget restriktive med, hvilken gruppe af børn vi udskriver medicinen til,« siger Jette Asmussen, som understreger, at recepterne ikke sidder løst i børnepsykiatrien.

Tvivl om effekt på børn

»Vi laver grundige udredninger, som ofte omfatter både tests og observationer af unge, som har vanskeligheder. Og vi tager det meget alvorligt med de selvmordstanker og selvmordsadfærd, der kan opstå,« siger Jette Asmussen.

Ud over risikoen for destruktive tanker og adfærd er man yderligere i tvivl om effekten af medicineringen.

»Der er formentlig forskel i den måde, som kroppen optager medicinen på fra et ikke færdigudviklet individ til et færdigudviklet individ,« siger Jette Asmussen.

Peter Gøetzche er enig:

»Man kan stort set ikke se positive effekter på børn af antidepressiv medicin, når man også inddrager alle de data, firmaerne ikke har villet publicere,« siger han og hentyder til, at medicinalfirmaerne skjuler selvmord og selvmordsforsøg som følge af at have taget antidepressiv medicin.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.