5 gode råd: Sådan undgår du sidespring i december

Mange par tilbringer masser af tid sammen, men i hver deres virtuelle verden. Plej nærværet til hinanden i stedet – det mindsker risikoen for utroskab.

Arbejdspladsernes julefrokoster er højtid for kinddans og store branderter. Tidligere undersøgelser har vist, at mellem 5 og 10 procent har været partneren utro til en julefrokost.

»Mange giver sig selv dispensation fra den normale moral til julefrokoster, og det har også at gøre med de mængder alkohol, der indtages, og som svækker vores dømmekraft,« siger sexolog og medforfatter til blandt andet ‘Jalousi – kunsten at leve med jalousi’ Sara Skaarup.

Kan ikke blive nye igen

Men man kan selv gøre meget for at forebygge utroskab. »Mennesker er naturligt nysgerrige og leder efter spænding og eventyr. Som partnere kan vi være meget for hinanden, men vi kan aldrig blive nye igen, og mange savner at blive begæret, set og få sex derhjemme. Man kan ikke gardere sig mod utroskab, men man kan gøre sit arbejde og investere i forholdet, « siger hun.

JULEFROKOSTER I TAL
  • 40% har oplevet kollegaer have en affære med hinanden under en julefrokost.
  • 23% af kvinderne drikker mere til julefrokosten end til andre fester på jobbet.
  • 41% af mændene drikker mere til julefrokosten end til andre fester på jobbet.
  • 10% af kvinderne har kysset/ haft affære med en kollega/ chef til en julefrokost.
  • 16% af mændene har kysset/ haft affære med en kollega/ chef til en julefrokost.

KILDE: I ALT 4.528 MEDLEMMER AF HK KOMMUNAL, HK/PRIVAT, HK STAT OG HK HANDEL HAR SVARET PÅ UNDERSØGELSEN. 17 PROCENT ER MÆND. 83 PROCENT ER KVINDER.

1. Tal om grænser

Mange par har ikke fastlagt, hvad der er o.k. Snak om, hvor jeres grænser går, og hvad i føler, er utroskab. Spørg, om din partner synes, at du er gået over grænsen før. Nogle synes ikke, at partneren skal holde andre i hånden, andre kan have en grænse ved at danse tæt eller gå udenfor med en anden. Når man står i situationen, kan man hurtigt finde på undskyldninger og tænke, at det er o.k. at kysse, hvis ingen ser det. Risikoen falder, hvis I lige har haft en snak om, hvor grænsen går.

2. Savner du noget?

Utroskab kan være et tegn på, at der mangler noget i forholdet. Find ud af, hvad du har brug for, som ikke bliver opfyldt, og hvad din partner har brug for. Det kan være seksuelt, men det kan også være tid sammen. Tal om, hvad der bekymrer dig ved forholdet, og hvad du måske savner.

3. Har i nærvær?

Spørg jer selv, hvordan jeres nærvær er. Det handler ikke om sex eller om at gå på restaurant sammen, men om at have et fællesskab, hvor I føler jer set, elsket og forbundet. Gå offline – ikke bare en time, men gør det til praksis i hverdagen. Mange par tilbringer stribevis af aftener sammen foran hver sin computer eller mobil. Forvis dem fra soveværelset i stedet for at tage Facebook-fællesskabet med ind i det mest private rum. Føler I nærvær i forholdet, mindskes behovet for at blive bekræftet ude i byen, og så daler risikoen for utroskab.

4. Elsk på forhånd

Sørg for at elske med hinanden. Der er sjældent et behov for at være utro, hvis man lige har rejst sig fra dobbeltsengen. Omvendt kan fristelsen blive større, hvis man har været tørlagt seksuelt i fi re uger. I det daglige behøver man ikke have sex hver uge for at være gode kærester, men hvis det bliver hverdag, øges risikoen for utroskab.

5. Vær spændende

Ville du have lyst til dig, hvis du var din partner? Kig dig i spejlet og spørg: »Hvis jeg ikke havde min partner, ville jeg så se sådan her ud, når jeg skulle ud at score?« Det handler ikke om at være trimmet eller at kunne ti nye sexuelle tricks, men om at sex ikke er nok i sig selv – det skal også være sjovt og spændende. Det behøver ikke at være vilde seksuelle fantasier, der skal udleves – det kan også være erotisk at gå til tango eller få tantramassage. Spændende sex kræver tid og energi, men kan være det, der gør en forskel i det lange løb.

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.