Hvordan blander man sig i andres børneopdragelse?

Hvordan blander sig, hvis fremmede eller venners børn opfører sig uopdragent?

Hvordan blander sig, hvis fremmede eller venners børn opfører sig uopdragent?

Hvis man synes, at naboens unge får lov til alt for meget og slet ikke får sat grænser nok, er det de færreste af os, der ville sige det til forældrene.

Faktisk blander kun hver fjerde dansker sig i, hvordan andre opdrager deres børn. Det viser en  undersøgelse foretaget af Søndagsavisen Analyse i samarbejde med Interresearch tilbage i 2011.

Nu har en ny video på nettet bragt spørgsmålet på banen igen, så vi har valgt at bringe denne gamle artikel om, hvordan man kan blande sig i andres opdragelse af deres børn på en god og ordentlig måde – uden at skulle ty til ekstreme midler.

Her er de 7 dødssynder i børneopdragelsen

Vi er selv løsningen
Frygten for konflikt med forældrene er for stor for mange. Men det behøver man måske ikke være så bange for. Undersøgelsen viser nemlig også, at fire ud af fem forældre faktisk ikke har noget imod, at andre udgyder en holdning til den måde, de opdrager deres børn på.

Og det er faktisk en rigtig god ide at blande sig, mener børnepsykolog Margrethe Brun Hansen.

»Vi skal turde se os selv som en del af løsningen og blande os,« pointeterer hun og understreger, at det i sidste ende vil komme barnet til gode«, siger Margrethe Brun Hansen til Søndagsavisen dengang tilbage i 2011.

Træd varsomt
Men vælger man at blande sig i andres børneopdragelse, skal man overveje grundigt, hvordan man præsenterer kritikken, lyder det fra familievejleder Lola Jensen.

»Hvis man ikke træder varsomt, når man leverer sin kritik, kan det blive ubehageligt, « siger hun og pointerer, at det helt simpelt handler om at kunne sige det ordentligt.

»Det skal ikke være kunstigt, men oprigtig kritik.« Hun anbefaler, at man nogle gange omformulerer sit sprog, så det ikke er anklagende. »Sig hellere, at han virkelig er et barn, der ‘udnytter kvadratmeterne’, end at han er ‘frygtelig støjende’ at være sammen med,« lyder et eksempel fra familievejlederen.

Kritiser ikke forældre og børn
Hun tilføjer, at det ligeledes er en god ide at gå efter sagen – og ikke barnet og forældrene, når man leverer sin kritik. »Vi kan kritisere meget hos hinanden, men hvis vi kritiserer børnene, kommer kløerne straks frem,« siger hun.

Det er børnepsykolog Margrethe Brun Hansen enig i. Hun påpeger, at det er utroligt vigtigt at kunne leve sig ind, hvorfor forældrene gør, som de gør, og se problemet i sin kontekst. »Hvis du kritiserer børnene, så rammer du forældrene lige i hjertet,« siger hun.

Læs også: Her er de 7 dødssynder i børneopdragelsen

Sådan blander du dig på en god måde

1. Tænk over at sige tingene på en måde, der ikke sårer.

2. Gør dig ikke til dommer over børnene.

3. Hvis I kender hinanden godt, så aftal, at i dit hjem har du regler, som de må respektere, at du håndhæver.

Kilde: BØRNEPSYKOLOG MARGRETHE BRUN HANSEN

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.