Så meget bruger vi på gaver – og her bruger vi mest

Bryllup

Bryllup

Så meget giver vi for: Singler: 466 kr. Par: 535 kr.

Konfirmation

Konfirmation

Så meget giver vi for: Singler: 386 kroner. Par: 448 kroner

Studenterfest

Studenterfest

Så meget giver vi for: Singler: 303 kr. Par: 351 kr.

Rund fødselsdag

Rund fødselsdag

Så meget giver vi for: Singler: 363 kr. Par: 415 kr.

Barnedåb

Barnedåb

Så meget giver vi for: Singler: 337 kr. Par: 387 kr.

De fleste vil nok krumme tæer, når den medbragte lysestage til en 50’er fra Tiger-butikken lander på gavebordet blandt de andre gæsters tusindlapper og Royal Copenhagen-fade. For det kan være pinligt at ramme ved siden af, uanset om det er til den billige eller dyre side.

GALLERI I TOPPEN: SÅ MEGET BRUGER VI PÅ GAVER

»Gavers pris er et superpinligt emne. Dem, der giver og modtager gaven, lader begge, som om prisen ikke er vigtig i forhold til ønsket om at glæde den anden. Men det er ofte et sats at give gaver. Der er risiko for at træde ved siden af, både i valget af gave og i pris, for folk lægger alligevel mærke til, hvor mange penge man giver hinanden for,« siger antropolog og ph.d. i forbrugskultur Jeppe Trolle Linnet.

»Det kræver tid, empati og viden om modtageren at finde den helt rigtige gave. Men hvis man virkelig rammer plet, vil det ikke betyde så meget, hvad gaven har kostet. Så viser man i stedet, at relationen er stærk,« siger han.

Fakta om gaver
  • Dem med lav indkomst bruger forholdsmæssigt flere penge på gaver end dem, der tjener meget.
  • Kvinder køber hyppigere gaver end mænd.
  • 78 procent har som formål at kunne give en ordentlig gave, hvis de splejser med andre om en gave. Kun fire procent går aldrig sammen med andre om en splejsegave.

Kilde: Undersøgelse af danskere og gaver foretaget af Synovate for Nordea, 2011, 1.007 respondenter

‘Døde’ gaver for millioner

Ifølge forbrugerøkonom i Nordea Ann Lehmann Erichsen viser undersøgelser, at sandsynligheden for at få en gave, der er lige i øjet, er størst blandt venner.

»De kender ens smag og har samme alder. Dem, der er dårligst til at give gaver, er kusinen og onklen, der ikke kender dig så godt. Her er der virkelig risiko for at ramme forbi med gaven,« siger hun og påpeger, at danskerne hvert år spilder milliarder på såkaldt ‘døde gaver’.

Se også: Stor oversigt: Så meget bruger SINGLER på gaver

Se også: Test dig selv: Er du blandt de nærige eller gavmilde når der skal gives gaver?

Se også: Stor oversigt: Så meget bruger PAR på gaver

»Mange køber en vase til 300-500 kroner, som måske havner i kælderen eller skabet og sjældent bliver brugt. Der er altså brugt langt flere penge på gaven, end den har af værdi for den, der modtager gaven. Forskning peger på, at mellem 10 og 33 procent af gavers værdi går tabt,« siger Ann Lehmann Erichsen, der ud fra Søndagsavisens tal har skønnet, hvor meget det bliver i kroner og øre.

»Hvis hver husstand i Danmark går til enten bryllup, konfirmation, studenterfest, barnedåb eller rund fødselsdag to-tre gange om året, bliver der alene til disse anledninger spildt op til 800 millioner kroner årligt på ‘døde gaver’, der ikke falder i modtagerens smag,« siger hun.

Se også: Ligemeget hvor stor gaven er, så lær at pakke den ind på 30 sekunder

Presses til dyre gaver
34% af danskerne giver nogle gange dyrere gaver, end de har lyst til, fordi de føler, at det forventes. 40 procent ligger ikke under for forventningspresset.

Splejsegaver løser problemerne

Ann Lehmann Erichsen foreslår derfor at købe gaver, som flere splejser til.

»Splejsegaver er meget populære, og de løser mange af de problemer, der kan være med at give gaver. Man giver for det samme beløb som de andre, og der bliver råd til en ordentlig gave. Jo højere beløb, desto større er chancen for, at man kan finde noget, som modtageren vil blive rigtig glad for. På den måde undgår man også at spilde penge på ‘døde gaver’, altså at hælde sine penge direkte i skraldespanden,« siger Ann Lehmann Erichsen og tilføjer:

»En splejsegave behøver ikke være upersonlig – tværtimod kan der være stor værdi i, at en masse venner eller familiemedlemmer kan tale sammen og koordinere gaven for at gøre modtageren glad. Så kan man i mange år mindes den gave og tænke, at den har man fået af alle sine rigtig gode venner eller kære familiemedlemmer,« siger hun.

GALLERI I TOPPEN: SÅ MEGET BRUGER VI PÅ GAVER

Er splejsegaver ikke en mulighed, kan man give en gave, hvis pris ikke er gennemskuelig.

»Man kan ty til klassikere som blomster og chokolade eller rødvin, som fås i alle prisklasser. De færreste vil lige kunne se, hvad en flaske vin har kostet,« siger Ann Lehmann Erichsen.

Se også: Stor oversigt: Så meget bruger SINGLER på gaver

Se også: Test dig selv: Er du blandt de nærige eller gavmilde når der skal gives gaver?

Se også: Stor oversigt: Så meget bruger PAR på gaver

Skal gavens pris afhænge af arrangementet?
Skal prisen på onkel Jens’ gave være den samme, uanset om han holder sin 50-års fødselsdag på en firestjernet restaurant eller serverer ostemadder i kolonihaven?
Nogle steder er det kutyme, at gavens værdi skal afspejle kuvertprisen, men det mener danskerne ikke, at den skal. 48 procent er helt eller delvist uenige i, at prisen på gaven skal afhænge af, hvor dyrt et arrangement man er inviteret til. 28 procent er derimod helt eller delvist enige i, at arrangementets pris bør afspejles i gavens pris.
Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea:
Jeg synes, at danskerne er kloge her. De fleste ser på, hvad de har råd til at købe gave for, og hvad anledningen er, mere end de ser på kuvertprisen. Når danskerne bliver inviteret til et bryllup, giver de en ordentlig gave, uanset om festen holdes på et slot eller i forsamlingshuset.

Kilde: YouGov for Søndagsavisen. Gennemsnitsberegninger. 1.006 personer har svaret på spørgsmålet: »Hvor mange penge vil du cirka købe gave for eller give i kontanter til følgende anledninger? Forestil dig, at det er venner eller venners børn, der skal fejres, ikke egne børn, søskende eller forældre.« Gaveideerne er fra Gaveraad.dk.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.