Olie, rødvin og tus: Sådan fjerner du pletter på tøj

Kan rigelige mængder salt fjerne rødvinspletter? Få svaret her

Kan rigelige mængder salt fjerne rødvinspletter? Få svaret her

 I samarbejde med hygiejneekspert Michael René guider Søndagsavisen dig til at komme pletterne til livs.

Forbehold: Test altid på et diskret sted først, da tekstiler kan reagere forskelligt.

Græs 

Det skal du bruge: gummihandsker, sprit, salmiak ogvand.

Sådan gør du: Åbn vinduet, i før dig latexhandsker,og smør pletten ind i en opløsning af én del sprit, én del tredobbelt salmiak og tre dele vand. Lad det ligge i blød i fire-seks timer. Skyl tøjet godt op i koldt vand, og vask efter anbefalingerne. Læs anbefalingerne fra producenten med hensyn til anvendelse af salmiakspiritus og alkohol, og følg forholdsreglerne nøje.

Smør, olivenolie og lignende

Det skal du bruge: opvaskemiddel og en lufttæt pose.
Sådan gør du: Påfør opvaskemiddel på pletten, gnid det godt ind i tøjet, og lad det hvile i en lufttæt pose i nogle timer. Posen sænker hastigheden af udtørring og optimerer iblødsætningen. Vask herefter tøjet efter anbefalingerne, men ved den højeste temperatur, det kan tåle. Du kan også blot sætte dit tøj med fedtpletten i blød i opvaskemiddel opløst i lidt vand uden posen, men her er det en fordel at holde pletten fugtig løbende. Vask dernæst tøjet efter anbefalingerne.

Chokoladepletter

Det skal du bruge: vand, opvaskemiddel, lufttæt pose og en svamp.
Sådan gør du: Gør pletten våd, og dup opvaskemiddel på den med en blød svamp.Lad herefter tøjet hvile i en lufttætpose, som holder tøjet fugtigt –gerne natten over, men ellers i cirka fem timer. Skyl så tøjet i koldt vand,og giv det en tur i vaskemaskinen.

Rødvin

Det skal du bruge: glycerin.
Sådan gør du: Placer eventuelt tøjet med pletten på en underkop og gnid glycerin godt ind. Lad tøjet med pletten stå i blød i nogle timer. Det er en fordel, at pletten ikke tørrer ud, så hold den fugtig med glycerin, og vask tøjet efterfølgende.

Tyggegummi

Det skal du bruge: en fryser, en ske og eventuelt gummihandsker og rensebenzin.
Sådan gør du: Læg tøjet i fryseren natten over, eller til tyggegummiet er frossent. Skrab herefter tyggegummiet af med en ske. Sidder der alligevel en lille rest, kan det fjernes med rensebenzin. Vær dog forsigtig – rensebenzin kan tvære farven på tøjet ud. Læs anbefalingerne fra producenten med hensyn til anvendelse af rensebenzin, og følg forholdsreglerne nøje.

Tus

Det skal du bruge: vand, opvaskemiddel, lufttæt pose,gummihandsker, salmiakspiritus.
Sådan gør du: Er tussen vandbaseret, skal du fugte pletten og gnide opvaskemiddel på den. Kom herefter tøjet i en lufttæt pose, og lad den ligge natten over – posen holder på fugten. Hvis pletten ikke forsvinder, kan du – iført gummihandsker – dyppe pletten i vand blandet med salmiakspiritus. Er tussen spritbaseret, eller er det blæk, du forsøger at komme til livs, kan du duppe pletten med husholdningssprit og efterfølgende vasketøjet på normal vis. Læs anbefalingerne fra producenten med hensyntil anvendelse af salmiakspiritus eller husholdningssprit, og følg forholdsreglerne nøje.
KILDE: MICHAEL RENÉ, LEKTOR PÅ PROFESSIONSHØJSKOLEN METROPOL MED KOMPETENCE I BLANDT ANDET RENGØRINGSKEMI OG FORFATTER TIL SITET: PLETVÆK.DK.

Artiklen blev bragt første gang 22. november 2013

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.