Fem forældretips: Sådan forebygger du mobning

6 % af alle 11-15-årige mobbes jævnligt, men hvordan forebygger man det?

6 % af alle 11-15-årige mobbes jævnligt, men hvordan forebygger man det?

For selvom der i de senere år er kommet øget fokus på bekæmpelse af mobning, så er mobning fortsat et stort og reelt problem for mange danske børn. 6 % af alle 11-15-årige mobbes således jævnligt, viser de seneste tal fra den såkaldte Skolebørnsundersøgelse.

Tal fra samme undersøgelse peger dog også på, at udviklingen går den rigtige vej, og at det nytter at gøre en indsats for at forebygge mobning – især hvis man sætter ind tidligt.

Det er også udgangspunktet i Red Barnets antimobbeprogram ’Fri for Mobberi’, som er udviklet efter initiativ fra H.K.H. Kronprinsesse Mary. Inspirationen kommer fra The Alannah and Madeline Foundations arbejde mod mobning i Australien.

Derfor bør du ikke sende dit vrede barn på værelset. Se mere på Mama.dk

mobning2

Voksne skal tage ansvar for mobning hos børn. Foto: Colourbox

Mobning blandt børn er de voksnes ansvar

’Fri for Mobberi’ er i høj grad henvendt til børnenes forældre, da antimobbekampagnen bygger på, at mobning blandt børn er de voksnes ansvar.

Derfor opstiller ’Fri for Mobberi’ følgende 5 forældretips til at forebygge mobning:

 1. Støt dit barn i at indgå legeaftaler på kryds og tværs med alle i børnegruppen
  Det er en god erfaring for dit barn at få forskellige legeoplevelser med mange forskellige børn. Samtidig er du med til at sikre, at alle børn i gruppen har legeaftaler – og dermed en plads i fællesskabet.
 2. Tal ikke dårligt om de andre børn i børnehaven/skolen eller om deres forældre
  Negative ord om dit barns børnehave- eller skolekammerater bliver let til modvilje mod bestemte børn. Støt i stedet dit barn i at være positiv og åben overfor alle. Kan du f.eks. alle kammeraternes navne? Siger I ‘hej’ til alle børn og voksne, når du bringer og henter dit barn?
 3. Indfør social fødselsdagspolitik
  Fødselsdage betyder meget for børnene. Både som fødselsdagsbarn og som gæst. Det gør ondt på det barn, der ikke inviteres med. Og det gør ondt på det barn, som ingen gæster får. Drøft en social fødselsdagspolitik på næste forældremøde.

Bliver dit barn mobbet? Sådan opdager du det, og sådan gør du bagefter. Se mere på Mama.dk

 1. Giv dit barn opmuntring til at støtte og forsvare kammerater, der ikke kan forsvare sig selv
  Børn, der er udenfor i børnegruppen, har brug for en håndsrækning og en invitation fra en god kammerat. Børn, der er gode til at hjælpe, trøste og forsvare andre, vokser indeni – og udenpå!
 2. Vær åben og positiv når andre forældre fortæller om deres barns problemer
  Det er meget sårbart at stille sig op på et forældremøde og fortælle, at ens barn er ked af det i børnehaven eller skolen og har brug for legeaftaler og kammerater. Det er lettere, hvis de andre forældre er lydhøre og åbne.
Hvad er mobning egentlig?

For at kunne forebygge mobning er det desuden vigtigt, at man har en viden om, hvad der forstås ved begrebet, forklarer mobbeforsker Helle Rabøl Hansen.

Hun definerer mobning på følgende måde:

 • Mobning er et fænomen, der foregår i og omkring et gruppefællesskab, hvor flere har mere eller mindre synlige roller.
 • Mobning har en systematisk karakter, men udtryksformerne kan være mere eller mindre synlige.
 • Mobning foregår i en social sammenhæng, som barnet ikke kan trække sig fra – f.eks. i børnehaven, i skolen eller til fritidsaktiviteter.
 • Mobning kan være en måde at skabe et fællesskab på, mere end det handler om det enkelte individ. Det betyder, at man for at forebygge mobning skal se på institutionen og skolens kultur.
 • Mobning er at drille ’for alvor’ i stedet for ’for sjov’. Når man driller hinanden for sjov, har man det sjovt sammen og en positiv kontakt, som gør, at man kommer tættere på hinanden – der sker en inkludering. Hvis man driller for alvor, gør man hinanden kede af det og skubber hinanden væk – der sker en ekskludering.

Er du gravid og har madlede? Så venter du sikkert dette køn. Se hvilket på Mama.dk

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.