Føler du dig nøgen, når du ikke har mobilen i hånden? Her er diagnosen

Har du også svært ved at give slip på mobilen?

Har du også svært ved at give slip på mobilen?

Kender du følesen? Den der følelse man får, når ens telefon er løbet tør for strøm, eller man har glemt den et sted. Uro, ængstelse eller endda et lille stik af angst.

Forbi er de dage, hvor mobilen var en livsline, hvis man var fanget et sted, hvor der ikke kørte busser. Eller når man bevidst og aktivt brugte den, når man rent faktisk havde noget på hjerte, som man ville dele med en ven eller kæreste. Eller til et hurtigt spil Snake i bussen.

Test dig selv nederst i artiklen

Læs mere: 5 gode grunde til IKKE at bruge mobilen som vækkeur

I dag er telefonen det vindue, vi ser resten af verden igennem. Mobiler er på få år gået fra at være hjælpemidler til at være en social respirator, der holder liv i vores sociale liv.

Så der er ikke noget at sige til, at vi ængsteligt leder efter stikkontakter eller opladere, hvis vi skal være væk fra kontoret eller hjemmet i flere timer, og mobilen allerede nu advarer os om, at den tikker faretruende mod bunden af batterisuppen.

Læs mere: Derfor skal du ikke lade din mobil op i sengen

Og vi køber powerbanks og bilopladere i forsøget på aldrig at løbe tør. Men når det uundgåelige sker, så rammes vi af frygten for at være mobilnøgne.

Og hvor skørt det end lyder, så er frygten for at mangle mobilens egenskaber rigtige nok.

Læs mere: Eksperiment: Farvel, mobil – vi ses om 24 timer!

Folk er blevet no-mo-fober. Det fortæller professor ved Claremont McKenna College Piercarlo Valdesolo, fortæller til Scientific American. Nomofob står for ‘No-Mobile-fobi’.

Der er to aspekter af nomofobi: 1) følelsen af angst eller sorg man oplever, når man ikke har sin telefon ved hånden, og 2) graden af vores afhængighed af mobilen til at klare simple opgaver, opfylde vigtige behov for information, sikkerhed og vedligeholde sociale forbindelser.

For at blive “diagnosticeret” med nomofobi kan man svare på 20 spørgsmål, der kan hjælpe en selv med at opdage sin egen fobi for at mangle mobilen.

Test dig selv: Er du nomofob?

Psykologien bag er, at vores mobiler påvirker vores pyske således, at vi ikke gider lære tingene selv, for vores telefoner kan skaffe os informationen på få sekunder. Derfor kan man komme til at føle sig helt nøgen uden en fungerende mobil, forklarer Piercarlo Valdesolo.

mobilopladning

Kilde: Elite Daily og Scientific American

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.