Lola Jensen: 8 råd til en god julemåned med børnene

Få en hyggelig og fredfyldt jul med disse otte råd.

Få en hyggelig og fredfyldt jul med disse otte råd.

Skal din toårige gnaske økologiske gulerodsstave, mens de øvrige børn har hver sin godtepose til julehyggen i institutionen?

Hvor mange juleafslutninger i børnehave, gymnastikforening eller mødregruppe er det egentlig, de små har behov for?

Og hvordan løser man egentlig bedst den laaaaange ventetid selve juleaften?
Psykolog: Skældud skader – gør dette i stedet.

Her får du familievejleder Lola Jensens 8 bedste råd til en god jul for børnene:

Før juleaften:

1) Julearrangementer

Julearrangementerne kan godt tage overhånd, så sorter i dem, men prøv at komme med til de vigtigste arrangementer, der er i børnenes regi. I hvert fald dem, hvor I kan forudse, at det ikke er sjovt for jeres barn at komme næste dag og være den eneste, der ikke deltog. Del jer op, ellers bliver det også et maratonløb for jer, hvis I har to-tre børn eller flere.

2) Spar de mindste for juleindkøb

Det kan være overvældende og også hårdt og kedsommeligt for de mindste at tage på julegaveindkøb til hele familien. Lav en tur, hvor du hjælper børnene med at købe gaver til de allernærmeste og på den måde lærer dem glæden ved at give. Dur bedst fra fireårsalderen og op.

3) Brug børnenes pynt

Julemåneden er stressende for de fleste voksne, men undgå at lade det smitte af på børnene. Gør i stedet december til en festlig og positiv tid for ungerne ved at lade dem pynte op derhjemme med alle deres kreationer fra børnehaven og vuggestuen. Byd de spraglede og måske tvivlsomme kunstværker velkomne, og overlad den stilrene jul helt i sølv til damebladene.

4) Begræns slikmængderne

Det kan næsten ikke undgås, at december bliver lidt mere usund end årets andre måneder, og måske kan man også være lidt ‘large’ og lade junior få en slikpose, hvis alle de andre børn i institutionen eller skolen får det. Begræns i stedet slikspiseriet derhjemme ved f.eks. kun at sætte en lille slikskål på bordet til jul. Har I fast slikaften fredag eller lørdag, så spring den over i december.
Guide: Sådan putter du dit barn, hvis I skal være uden for hjemmet juleaften.

jul-børn-mor

Selve juleaften:

5) Forventningens glæde

Det er godt at øve sig i at vente på jul og at kunne tilsidesætte egne behov. Husk dog at være fair. Træk ikke ventetiden ud i det pinefulde ved at stå og vaske op i det uendelige.

6) Giv et konkret tidspunkt

Når børnene juleaften for 10. gang spørger, hvornår gaverne skal åbnes, så er det ikke for at irritere. De vil virkelig gerne vide hvornår, så de har noget at forholde sig til. Fortæl dem helt konkret, at ‘det er lige om lidt, når vi har spist risalamande og fjernet tallerkenerne’.

Her får du de bedste råd til at give skilsmissebørn en rigtig god jul.

7) Gem gaverne til slut

Børnene skal have en vis alder, før de kan tåle synet af et gaveorgie under træet til jul. Nogle børn får feber af spændingen. Andre kaster op. Det er de færreste børn under fem år, der kan magte synet. Læg i stedet gaverne under træet til allersidst.

8) Børn kan ikke holde begejstringen

Kald ikke barnet utaknemmeligt, hvis han ikke jubler af fryd over gave nummer 11. Han er kun et lille barn. Der er grænser for, hvad han kan kapere.

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.