Frit fald, sex og ekskærester: Det betyder dine drømme

Hvad betyder dine drømme?

Hvad betyder dine drømme?

Hvorfor gjorde jeg noget ondt mod folk, jeg holder af? Og hvorfor er min partner mig utro?

Nogle drømme kan få én til at gruble som en vanvittig i dagevis, for hvad betyder drømmene, og hvorfor har man dem?

»Nogle drømme kan være svære og pinlige at tale om. De fleste mænd bryder sig ikke om at fortælle, at de har haft en drøm om at være gravide eller have sex med deres mor, og drømmen betyder ikke, at de ønsker det. Graviditet i drømme kan handle om at skabe nye ting – skrive en bog eller åbne en forretning. Drømme om sex kan handle om nære relationer,« siger Michael Rohde, der er cand.merc. og bachelor i psykologi. Han udgav 22. september ‘Sådan forstår du dine drømme’.

Hvorfor spjætter man i drømme?

»Et af drømmenes formål er at lagre ting i vores hukommelse, for eksempel når vi lærer at cykle og tale nye sprog. Men de mere komplekse drømme med handlinger, der er langt ude i hampen og har et mærkeligt miks af personer og hændelser, handler om de udfordringer, vi går rundt med. De kan både være følelsesmæssige og intellektuelle, arbejdsrelaterede,« siger Michael Rohde.

Psykolog: Derfor er det vigtigt at tilgive

Drømmene kan advare dig
Han understreger, at drømme kan betyde noget forskelligt fra person til person, afhængigt af hvilke udfordringer man lige går og slås med.

»Det vigtigste er, at det giver mening for den, der har drømmen. Drømmetydning handler ikke om magi. Det er psykologi, hvor du kan bruge drømmene som et værktøj til at forstå dig selv. For eksempel hvad du er bange for, og hvad du skal tage hånd om,« siger Michael Rohde og kommer med et eksempel.

»Bliver du skyllet over af en flodbølge, falder du i et dybt hul, er du ved at drukne eller kan du ikke styre din bil, kan det være stressvarsler. Her kan drømmene advare dig om at passe på dig selv og blive bedre til at sige nej,« siger han.

Så vigtigt er det, at børn keder sig 

Det betyder dine drømme:

Eks-kæresten
Bare rolig. Drømmen om ekskæresten behøver ikke betyde, at du savner personen. Det kan være, at du blot ønsker dig tilbage til den periode i dit liv, hvor du kendte din ekskæreste. Måske var det en mindre kompliceret periode, end du er i nu. Er forholdet slut for nylig, kan det være, at du bearbejder bruddet.

Du falder
Det er normalt at drømme, at man falder, når man lige er faldet i søvn. Her slapper alle muskler af. Men man kan også drømme om fald i den senere og dybere søvn. Her repræsenterer faldet, at man taber anseelse og status, eller at man taber kontrol. Stedet, man falder fra, har også betydning.

Sex
Den klassiske freudianske fortolkning er, at man får for lidt sex og derfor savner det. Men det kan også være et udtryk for stærke følelsesmæssige relationer. Derfor kan man drømme, at man har sex med gode venner, veninder eller endda familiemedlemmer af begge køn, selv om det ligger fjernt fra virkelighedens ønsker. Man kan se på, hvem der var den dominerende i sexdrømmen. Handler det om, at du føler dig domineret af den person i jeres virkelige relation? Drømme om sex kan også være drømme om sider, du savner af dig selv. Hvis du er businesstypen og har sex med en hippie, kan det betyde, at du ønsker at ændre dine
værdier lidt.

afvisning-utroskab-parforhold

Utroskab
Drømmer man, at ens partner er utro, kan det være, at han eller hun bruger så meget tid på arbejde, venner, børn, hunden og andre projekter, at personen ikke er nærværende, og man føler sig overset. Er man selv utro i drømmen, bruger man måske for lidt tid på partneren. Hvem er du sammen med i drømmen? Måske står personen for ting, du glemmer at udleve i dit forhold.

Børnepsykolog: Sociale medier skader dit barn

Du er gravid (også mænd!)
Både kvinder og mænd kan drømme, at de er gravide – uden at være det. Det kan være et billede på, at noget nyt bliver skabt – et projekt, man starter, eller en idé, man får.

Nøgen blandt andre
Hvis du i drømmen går nøgen rundt blandt folk med tøj på, og det ikke generer dig, kan det tyde på, at du er afklaret med dig selv og din måde at være på. Du ser dig selv som god nok. Hvis du derimod er skræmt og prøver at gemme dig, er du måske bange for at være dig selv. Eller måske har du i en situation
følt dig udstillet foran andre.

slangemalker

Slanger
Slanger er ofte et udtryk for det ubevidste, der rumsterer under overfladen. Når de myldrer frem i drømme, kan de være et tegn på, at der er noget i din underbevidsthed, du ikke har taget fat på, måske angst og vrede, du forsøger at undertrykke.

Døden
Det kan være positivt at drømme om døden, for det kan handle om, at du forandrer dig og tager afsked med en gammel side af dig selv. Mange har også drømme, hvor deres forældre dør. Hos større børn og voksne kan det handle om, at man finder ud af, at de ikke altid har ret, eller at man gør op med sider af ens forældre, som man ikke selv vil overtage.

Psykologen svarer: Hvornår er du afhængig?

Forfulgt
Drømmer du, at chefen eller kollegaerne løber efter dig, kan drømmen kan være et stressvarsel. Man kan også blive forfulgt af fortiden i sine drømme. Folk, der har oplevet noget slemt, for eksempel mobning, kan fortsat drømme at blive forfulgt af mobberne.

tandlæge

Taber tænderne
Drømmen kommer typisk, når vi er pressede og føler, at vi ikke lever op til andres forventninger. Det kan handle om, at vi ikke får sagt fra. At tabe tænder er ofte et symbol på en livsovergang, og drømmen kan optræde, når vi står for et skift – at flytte, blive fyret, skifte job, blive skilt eller gå på pension.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.