Her er Danmarks bedste folkeskole

Både lærere og elever trives på Dåstrup Skole i Roskilde, som i Søndagsavisens opgørelse er Danmarks bedste folkeskole.

Både lærere og elever trives på Dåstrup Skole i Roskilde, som i Søndagsavisens opgørelse er Danmarks bedste folkeskole.

11-årige Kaja Sofie Kjældgaard-Nielsen er glad for fakta. Meget glad. Og med usvigelig sikker diktion får hun på under 10 sekunder fortalt stort set alt, hvad der er værd at vide om grønlandshvalen.

»Den kan blive over 200 år gammel. Hvert år synger hannen en ny sang for at imponere hunnen. Den har nogle lange hår inde i munden, der fungerer som en si. De kaldes barder. De er 5,2 meter lange. Den er normalt 14-18 meter lang,« lirer hun energisk af uden at kaste et eneste blik på sine papirer.

Find den bedste skole i din kommune her

Kaja Sofie er ikke den eneste, der gerne vil fortælle om hvaler. Faktisk står samtlige elever i 4.b på Dåstrup Skole og vifter med armene for at få lov til at fortælle om lige præcis deres lille hval-udstilling.

Klassen har netop haft et forløb om bogen ‘Kaskelotternes Sang’ af Bent Haller. Ud over blot at læse bogen har klassen brugt den som afsæt til at dykke ned i verdenshavenes hvaler og diskutere menneskets påvirkning af naturen.

skole4

Danmarks bedste
En undervisningsform, der giver resultater.

Dåstrup Skole er således Danmarks bedste folkeskole ifølge en opgørelse, som Søndagsavisen har foretaget.

Opgørelsen er baseret på nye tal fra Undervisningsministeriet, som gør det muligt at sammenligne skolerne i forhold til elevernes karakterer, hvor meget fravær de har, hvor godt de trives på skolen, og hvor veluddannede lærerne er.

Og her kommer Dåstrup Skole i Roskilde Kommune helt til tops, mens Virum Skole i Lyngby-Taarbæk Kommune og Sdr. Omme Skole i Billund kommer på de næste pladser.

»Der er især én ting, der kendetegner de bedste skoler: en god ledelse, som skaber den rigtige ånd på stedet og samtidig hyrer de rigtige. Ligesom i en privat virksomhed,« siger professor og centerleder på Danmarks Pædagogiske Universitetsskole Niels Egelund, der sammen med Søndagsavisen har udvalgt de fire kategorier, der danner basis for opgørelsen.

Sådan vælger du den rigtige skole til dit barn

At rangere landets folkeskoler er udfordrende. Sidste år udarbejdede tænketanken Cepos en rangliste baseret udelukkende på elevernes karakterer korrigeret for deres socialøkonomiske baggrund – den såkaldte undervisningseffekt.

Det vakte kritik fra Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring på Aalborg Universitet. Han synes bedre om Søndagsavisens rangliste, der tager højde for mere end blot karaktererne.

»Når man som forælder skal vælge skole, er man bedre stillet ved også at kigge på trivsel, fravær og lærernes kompetencer. Det giver et mere robust mål,« siger Per Nikolaj Bukh.

Men hvad er egentlig forklaringen på, at en skole som Dåstrup klarer sig så godt?

Ifølge souschef Ole Flemming Larsen er Dåstrup Skole ganske traditionel.

Find den bedste skole i din kommune her

skole5

Lærerne er nøglen
»Men vi vægter fagligheden højt. Lærerne her underviser kun i fag, de har entusiasme for, og som de er uddannet i,« siger Ole Flemming Larsen.

Han bliver suppleret af skoleleder Birgitte Kjær Christensen.

»Lærerne er meget glade for at være her, fordi de oplever det som meningsfyldt arbejde, når de underviser i det, de er bedst i,« siger hun.

Sådan vælger du den rigtige skole til dit barn

Det har eleverne også bemærket.

»Vi har nogle gode lærere, som laver sjov undervisning. I 3. klasse lavede vi for eksempel et cirkus, hvor vi skulle øve replikker,« siger Kaja Sofie Kjældgaard-Nielsen.

Det hele er dog ikke sjov og ballade i manegen. Der er også hårde regler i 4.b.

»Vi må ikke have sko på inde i klassen, vi må ikke tygge på tyggegummi, vi må ikke spille på telefoner. Og så skal vi være udenfor i alle frikvartererne,« påpeger Kajas klassekammerat Caroline Hitz, der først kalder klasselæreren Ursula for streng, men siden bløder lidt op.

»Jeg tror faktisk, det er rimeligt nok.«

Find den bedste skole i din kommune her

Sådan gør du:

  • Vælg din kommune på listen her. Nu kan du se kommunens skoler og deres placering på landsplan og kommuneplan.
  • Klik på den skole, du gerne vil vide mere om.
  • Se forklaring på tallene nederst på siden.
  • Er du på mobilen, skal du swipe mod venstre for at se hele tabellen, når du har valgt din skole.

Sådan skal listerne forstås

Listerne viser folkeskolernes samlede placering i kommunen og på landsplan. I alt indgår 770 skoler i kåringen*.

Skolernes samlede score er beregnet ud fra fire parametre, som er valgt og vægtet i samarbejde med Niels Egelund, professor og centerleder ved Danmarks Pædagogiske Universitet:

1) Elevernes karakterer korrigeret for elevernes socialøkonomiske baggrund – den såkaldte undervisningseffekt – som viser skolens evne til at løfte eleverne i forhold til deres forudsætninger (vægter 40 procent).

2) Elevernes fravær (vægter 20 procent).

3) Elevernes trivsel (vægter 20 procent).

4) Andelen af fag, hvor lærerne har linjefagskompetence (vægter 20 procent).

Kilde: Alle tal, der ligger til grund for udregningerne af skolernes samlede score, er fra Undervisningsministeriet, som for første gang har offentliggjort detaljerede tal for landets folkeskoler. Den bedste skole i hver kategori har fået scoren 100, mens den dårligste har fået scoren 0. De øvrige skoler har fået en score inden for dette interval. Det vil sige, at en skole, der ligger præcis midt i intervallet, har fået karakteren 50, og så fremdeles.

* Danmark har 2.457 grundskoler – det vil sige folkeskoler, friskoler, privatskoler, efterskoler, specialskoler og dagbehandlingstilbud. De nye detaljerede tal omfatter kun landets folkeskoler, som der er 1.290 af. Af disse er der cirka 300, der ikke har 9. klasses-undervisning, og som derfor udgår. Der er desuden en række skoler, der ikke har indberettet tal i alle kategorierne.

Seje madkasser til børn i alle aldre

Hello Kitty

Sæt med madkasse og drikkedunk. Købes hos Eurotoys.dk* for 120 kr. 

Lego Ninjago

Madkasse med praktisk rumdeler. Købes hos Eurotoys.dk* for 70 kr

Legoklods

Firkantet madkasse, der ligner en legoklods. Fås i flere farver for 120 kr. på Eurotoys.dk* 

Gameboy 

Fås hos propagandashop.dk for 100 kr.*

Madbil  
Købes hos propagandashop.dk for 65 kr. *

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.