Sådan vælger du den rigtige skole til dit barn

Hvad er vigtigt for dit barn, når det skal starte i skole?

Hvad er vigtigt for dit barn, når det skal starte i skole?

Listen nederst på siden er ikke et endeligt svar på, hvilken skole dine børn skal gå på, men blot et værktøj, som kan hjælpe dig på vej.

Søndagsavisen har bedt Mette With Hagensen, landsformand for foreningen Skole og Forældre, som repræsenterer forældrene på landets folkeskoler, om at komme med de mest essentielle råd, når du skal vælge skole til dit barn.

Tag ud og besøg skolen. Lav en individuel aftale med ledelsen om at komme ud og høre, hvad de kan tilbyde dit barn.

Find den bedste skole i din kommune her

Undersøg, hvordan skolen arbejder med trivsel. Skolen skal virke kompetent og opsat på at bekæmpe mobning. Det er positivt med tiltag som arrangerede legegrupper og trivselsgrupper, som sikrer, at børnene både kan have ‘bedste’ venner og får leget med og set de andre børn af og til.

Hvordan er skolens pædagogiske fokus?

Er der mange gruppeprojekter, eller arbejder børnene mere selvstændigt? Mærk efter, hvad du som forælder bedst synes, at du kan bakke op om og støtte. Og hvad du tror, at dit barn vil trives bedst med.

Nogle skoler fokuserer meget på musik, koncerter og så videre. Andre har særligt fokus på idræt. Andre har et internationalt snit, hvor man for eksempel starter tidligt med engelsk eller måske udveksler lærere/elever. Her er det særligt vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i mulighederne og vælger en skole, hvor du som forælder aktivt kan bakke op om den linje, som skolen lægger, og at du vurderer, om dit barn vil trives i den skole.

Her er Danmarks bedste skole

Pas på med at stole for meget på, hvad andre forældre fortæller om skolen. De kan have haft enten positive eller negative oplevelser, som ikke er repræsentative for skolen.

Find den bedste skole i din kommune her

Sådan gør du:

  • Vælg din kommune på listen. Nu kan du se kommunens skoler og deres placering på landsplan og kommuneplan.
  • Klik på den skole, du gerne vil vide mere om.
  • Se forklaring på tallene nederst på siden.
  • Er du på mobilen, skal du swipe mod venstre for at se hele tabellen, når du har valgt din skole.

Sådan skal listerne forstås

Listerne viser folkeskolernes samlede placering i kommunen og på landsplan. I alt indgår 770 skoler i kåringen*.

Skolernes samlede score er beregnet ud fra fire parametre, som er valgt og vægtet i samarbejde med Niels Egelund, professor og centerleder ved Danmarks Pædagogiske Universitet:

1) Elevernes karakterer korrigeret for elevernes socialøkonomiske baggrund – den såkaldte undervisningseffekt – som viser skolens evne til at løfte eleverne i forhold til deres forudsætninger (vægter 40 procent).

2) Elevernes fravær (vægter 20 procent).

3) Elevernes trivsel (vægter 20 procent).

4) Andelen af fag, hvor lærerne har linjefagskompetence (vægter 20 procent).

Kilde: Alle tal, der ligger til grund for udregningerne af skolernes samlede score, er fra Undervisningsministeriet, som for første gang har offentliggjort detaljerede tal for landets folkeskoler. Den bedste skole i hver kategori har fået scoren 100, mens den dårligste har fået scoren 0. De øvrige skoler har fået en score inden for dette interval. Det vil sige, at en skole, der ligger præcis midt i intervallet, har fået karakteren 50, og så fremdeles.

* Danmark har 2.457 grundskoler – det vil sige folkeskoler, friskoler, privatskoler, efterskoler, specialskoler og dagbehandlingstilbud. De nye detaljerede tal omfatter kun landets folkeskoler, som der er 1.290 af. Af disse er der cirka 300, der ikke har 9. klasses-undervisning, og som derfor udgår. Der er desuden en række skoler, der ikke har indberettet tal i alle kategorierne.

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.