Sådan får du hele familien til at spise grøntsager

Bider børnene stadig ikke på grøntsagskrogen, er der kun en udvej – og det er ikke at give op.

Bider børnene stadig ikke på grøntsagskrogen, er der kun en udvej – og det er ikke at give op.

Hører du også til en af dem, som har de bedste intentioner om at få familien til spise sundere, men må opgive på grund af rynkede næser og mad direkte i skraldespanden, er du ikke alene. Ifølge redaktør på magasinet Mad!, Iben Rouw, er kræsenhed og usunde madvaner et problem, flere og flere søger løsninger på. Især grøntsagerne kan være en udfordring.

− At få grøntsager til at glide ned hos de små kan være en kamp for selv de mest insisterende forældre. Grøntsager som broccoli og kål er jo hverken søde eller salte, men derimod lidt bitre, så det er ikke så underligt, hvis børnene siger fra efter første bid, siger Iben Rouw.

Tomatsuppe er et sikkert hit hos børn – få en nem og lækker opskrift på Isabellas.dk

En løsning på problemet med grøntsagerne kan i følge Iben Rouw være at servere dem med dip til.

− Soja, guacamole og sesamdressing kan de fleste børn kan lide, og serverer du grøntsagerne rå i stedet for kogte, kan børnene bedre snacke på dem. Mange børn kan godt lide den knasende fornemmelse i munden, som rå grøntsager giver, hvorimod kogte grøntsager kan have tendens til at vokse i munden, siger Iben Rouw.

Forældre gør deres børn kræsne

Frem med foodprocessoren
Bider børnene stadig ikke på grøntsagskrogen, er der ifølge Iben Rouw kun en udvej – og det er ikke at give op. Det handler om, at få grøntsagerne blandet ind i resten af maden, så de ikke er så markante. Supper og tærter er vejen frem.

– Grøntsager kan blendes eller rives til ukendelighed i en foodprocessor og listes ned i gryderetter og supper, uden at familien opdager det. Skal du fx lave lasagne eller kødsauce, kan du snildt erstatte halvdelen af kødet med fintrevne grøntsager såsom squash, aubergine og gulerødder. Sidstnævnte har oven i købet den fordel, at de er med til at søde saucen, siger Iben Rouw og fremhæver også tærtens fortræffeligheder til at kamuflere grøntsagerne:

Se opskrift på lasagne med masser af grøntsager på Isabellas.dk

Du kan også komme fintrevne grøntsager som broccoli, blomkål og rodfrugter i tærter. De kamufleres let i æggeblandingen, og når du kommer ost på toppen, er grøntsagerne ikke til at få øje på. Grøntsagerne giver retten mere smag, men er du bange for, at de små kræsne væsner kan genkende den lidt bitre smag, kan du tilsætte lidt ekstra salt eller sukker, siger Iben Rouw.

 

 

 

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.