8 gode råd til at tackle din teenager

Tilbyd din hjælp, men accepter et afslag. Selv om din teenager kan virke nok så ulykkelig, er det slet ikke sikkert, at han eller hun vil have din hjælp.

Tilbyd din hjælp, men accepter et afslag. Selv om din teenager kan virke nok så ulykkelig, er det slet ikke sikkert, at han eller hun vil have din hjælp.

Charlotte Højlund er mor til 7, hun er foredragsholder og forfatter til bogen ’Moar – sådan får du hvilepuls i hverdagen’. Af Charlottes syv børn er tre af dem teenagere, så hun har en masse erfaring med børneopdragelse af små såvel som store, som ikke altid er lige nemme.

-Vi kan ikke gøre meget andet end at lytte til vores teenage-børn, rumme dem og tilbyde hjælp – hvis de altså vil have den. Samtidig håber vi, at vi har givet vores børn nok selvværd til, at de kommer igennem denne periode i livet på en god måde, siger hun.

Her får du hendes bedste råd til at tackle din teenager:

1. Rum din teenager. Det er de helt store følelser, der er på spil, og hormonerne gør hurtigt det hele meget STORT. Anerkend hendes eller hans følelser, men lad være med at lade dig rive med. De har brug for, at du er stærk og kan støtte dem.Charlotte Højlund giver også gode råd om stressede børn, og hvordan man kan tackle det på udeoghjemme.dk

Charlotte Højlund giver også gode råd om stressede børn, og hvordan man kan tackle det på udeoghjemme.dk

2. Lyt, hør efter og spørg ind. Lyt virkelig til, hvad hun eller hun siger, og måske især det, der ikke bliver sagt. Forstår du det ikke, så spørg ind til det – hvad handler det her egentlig om?

3. Tilbyd din hjælp, men accepter et afslag. Selv om din teenager kan virke nok så ulykkelig, er det slet ikke sikkert, at han eller hun vil have din hjælp. Prøv at sige: ’Vil det være en ide, hvis jeg …’ og accepter, hvis de siger nej. Det er deres liv.

4. Spørg direkte, hvis du ikke er helt sikker på, hvad der foregår. Hvem er det, hun eller han skriver med hele tiden på Facebook eller sms – især hvis der er noget i deres ansigtsudtryk eller reaktion, der virker anderledes.

teenagedatter

5. Stol på din teenager – og dig selv. Stol på, at han eller hun selv ved, hvad der er det bedste at gøre i situationen, og at du har givet dem ballast til selv at vurdere det. Og på, at du har så meget føling med dem, at du ved, hvornår du bør gribe ind.

Charlotte Højlunds gode råd til at tackle en skilsmisse med børn, kan du få på udeoghjemme.dk

6. Vær opmærksom på de små forandringer. Venner, der pludselig ikke kommer mere eller snakkes om. Læg mærke til humør og adfærd – både fysisk og på nettet. Måske det bare er en ny fase, men det kan også være noget, der skal tages alvorligt.

7. Få styr på søvnen. Teenagere sover meget, men ofte er de sene morgener styret af lige så sene nætter. Hvis ikke det fungerer, så snak om det og lav nogle aftaler, som alle kan leve med.

8. Teenagere er ofte nogle rodehoveder og svære at sparke i gang, men hormoner er ikke grund nok til ikke at hjælpe til hjemme. Sæt nogle regler op sammen og giv dem selvbestemmelse over deres eget værelse. Hvis de vil bo i en svinesti, er det deres valg.

Sådan takler du din teenagers kærester

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.