Psykolog: Her er det små søskende oftest skændes om

Mange konflikter mellem søskende opstår i ulvetimen, hvor både børn og voksne er trætte.

Mange konflikter mellem søskende opstår i ulvetimen, hvor både børn og voksne er trætte.

Kan dine børn dårligt sidde sammen i fem minutter, før der bliver råbt og mindst et af børnene stikker i et hyl?

Søskendeskænderier er helt almindelige, men alligevel kan det være både frustrerende og trættende for forældrene, hvis børnene aldrig kan lege uden, at der bliver kamp.

Ifølge psykolog Marie Olsen-Kludt er det helt typisk, at der opstår konflikter omkring legetøjet:

Derfor kan det være farligt at lade den lille baby arve madrasser

– Ofte er store søskende ikke meget for at dele deres legetøj med en lille vandal, som måske ødelægger det. Men det er en god idé at lære den store at dele. Selvfølgelig er det helt i orden, at der er ting, man gerne vil have for sig selv. Men så må det ligge uden for den lilles rækkevidde, forklarer hun.

Den lille tyr til vold
Hvis det mindste barn endnu ikke har lært at tale rigtigt, så kan det også være med til at optrappe konflikten.

– Små søskende kan have svært ved at udtrykke sig med ord, så derfor ender de sommetider med at bide eller rive. Forklar den lille, at det ikke er i orden at gøre det. Hvis lillesøster bider storesøster, er det fordi, hun gerne vil i kontakt med hende eller med forældrene, forklarer psykologen.
Sådan ser du, om dit lille barn er dehydreret i sommervarmen

Lad det ikke kun gå ud over det ene barn
Hvis du som forælder har en tendens til at komme farende og skælde ud på især det ene barn, så er sandsynligheden for, at børnene selv lærer at klare konflikterne, mindre.
– I stedet for at hidse jer op og skælde ud, kan I lære børnene selv at takle situationen. Lær storesøster at tilbyde lillesøster et andet stykke legetøj, hvis hun hiver i storesøsters. Forklar hende, at lillesøster måske endnu ikke har lært at spørge om lov, råder psykologen.

Marie Olsen-Kludt understreger, at selvom det måske altid er det samme barn, der starter konflikterne, skal man passe på med konstant at være efter det. Man kan let falde ind i et mønster, hvor man skælder mere ud på ét af børnene. Det giver barnet en negativ selvopfattelse, som på sigt betyder, at det kan få svært ved at indgå i sociale relationer med andre.

Slæk på ambitionerne
Mange konflikter mellem søskende opstår i ulvetimen, hvor både børn og voksne er trætte.

– Hvis man er alene hjemme med børnene, er det en stor udfordring både at skulle tage sig af dem og lave aftensmad. Samtidig har man måske ikke mentalt fået lagt sit arbejde fra sig. Børnene mærker med det samme, at man er presset. Det gør dem utrygge, og så opstår der lettere konflikter, siger Marie Olsen-Kludt.

Sådan kommer I igennem ulvetimen helt uden skrig og skrål

Psykologens bedste råd til at undgå søskendeskænderier:
– Husk at afse tid til børnene, selvom I har meget om ørerne. Det kan selvfølgelig være svært, hvis man er alene om at lave aftensmaden, men man kan planlægge sig ud af en del af forberedelserne.. Mange stiller helt urealistiske krav til sig selv. Kan I slække på de skyhøje ambitioner om økologisk og ernæringsrigtig mad hver dag til fordel for mere nærvær?

– Sæt jer ned på gulvet og leg med børnene. Glem arbejdet og aftensmaden i et stykke tid og vær hundrede procent til stede bare en gang imellem. Nærvær forebygger konflikter.

 

 

 

 

Tilmeld dig Søndagsavisens nyhedsbrev

Søndagsavisens nyhedsbrev leverer alle de bedste historier fra avisen direkte i din indbakke.

*skal udfyldes

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

x

Når du tilmelder dig, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.